Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Безпрецедентно: Нинова съди политически анализатор за мнението му

Политика

Безпрецедентно: Нинова съди политически анализатор за мнението му

Безпрецедентно: Нинова съди политически анализатор за мнението му - Tribune.bg
Снимка:

Гражданско дело срещу политолога доц. Татяна Буруджиева заради интервю пред ПловдивПрес е завела председателката на БСП Корнелия Нинова. Дела срещу медии не са рядкост, но случаят, в който политик съди политически анализатор за мнението му, е безпрецедентен. За делото съобщи пред медията доц. Буруджиева, пише изданието.

Преди дни журналистът Калина Андролова съобщи, че Нинова е завела дело срещу нея заради критични статуси, публикувани в профила ѝ във Фейсбук. Като компенсация иска 12 хиляди евро.

Интервюто със заглавие „Татяна Буруджиева пред Plovdiv-Press: Нинова нанесе тежък удар срещу репутацията на БСП“ е от 19 юни 2019 година. В него се анализират процесите в БСП около 49-ия конгрес на партията, който се поведе на 16 юни същата година. Тогава Корнелия Нинова оттегли обявената преди това оставка като лидер и се обърна към опозицията с думите „Наиграхте се! Затворете си портфейлите! БСП не се продава, не е стока, БСП е кауза! Не внасям в конгреса своята оставка.“

В исковата молба на Нинова пише, че са нарушени чл.32, чл. 39, ал.2, чл. 57, ал.2 от Конституцията, а Буруджиева е „упражнила свободата на словото с цел накърняване правото ми на чест, достойнство и добро име“.

В жалбата си Корнелия Нинова твърди, че текстовете са ѝ причинили стрес и притеснение да не би хората да им повярват. „През нощта се сещам за интервютата и как същите се коментират между колегите, включително и в парламента, от което ме обзема ярост и се чувствам безсилна. Постоянно мисля за широкия отзвук, който казаното има в обществото, което влоши качеството на съня ми. Поради безсънието през деня се чувствам отпаднала и ми е трудно да се съсредоточа върху работата си. На моменти се хващам, че губя концентрация. Възмущавам се, че трябва да давам обяснения относно разпространените неверни факти, и това ме отклонява от преките и непосредствените ми задачи. Непосредствено след прочетеното се затворих в себе си, нямах желание да общувам с приятели и познати, защото се чувствах притеснена, потисната, ядосана от обидните, клеветнически твърдения. Станах нервна и притеснена, заживях с постоянен страх…“, описва Нинова преживените болки и страдания.

Доц. Татяна Буруджиева коментира пред ПловдивПрес, че е изненадана от факта, че политик съди политолог за неговите експертни оценки и позиции. „От една страна, става въпрос за свободата на мисълта и за нейното изразяване, защото в интервюто винаги става въпрос за мнение. Ако има някакви позорящи факти в интервюто, трябва да бъдат посочени, а това не е направено. Всичко е публично и хората могат да го прочетат. Категорично не приемам да ми се пречи да изпълнявам професионалните си задължения. За мен това дело не е важно като единичен факт, т. е. като дело срещу мен. Аз дълбоко вярвам в съдебната система, нямам никакви притеснения и ще защитя в съда своите позиции, които съм изказала публично. Проблемът е, че този казус поставя под въпрос спокойствието и възможността на всички колеги – политолози, социолози и аналазитори, да изпълняват своите професионални задължения. Нашата работа е да коментираме политическите процеси. Идват избори, ще има коментари коя партия ще спечели и коя ще загуби, а подобен случай дава възможност на всеки, който загуби, да ни обвини, че е загубил заради нас. Големият проблем, според мен, е, че когато става въпрос за публични фигури – в случая и двете фигури в това дело са публични, Европейският съд за правата на човека е много ясен – прави се разлика между това, дали ще се съдят две съседки за това, кой как си полива цветята и как се обиждат, или става дума за критиките към публични фигури. Категорично твърдя, че политиците за мен са предмет и обект на изследване, към личностите им нямам никакъв интерес и никой от анализаторите не би трябвало да има такъв. Като политически фигури те са предмет на нашите изследвания и аз няма да престана да се занимавам с работата си, защото един или друг политик се чувства некомфортно“, каза доц. Татяна Буруджиева.

„В 17-годишната си практика като журналист се сблъсквам за първи път с подобен казус. Като политически репортер съм правила интервюта с президенти, политически лидери, депутати, политолози и социолози, в които неведнъж е имало критики към опоненти или публични лица. Досега не се е случвало някой да предяви претенции към мненията им“, коментира Галина Георгиева, която е взела въпросното интервю с доц. Татяна Буруджиева.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (19)

започнаха да се самоизяждат.Само така ! Буруджиева кривна леко от "линията на партията " , която винаги е права! Ще гледаме голям сеир! Курнелка не знае с кого си има работа ! Буруджиевите са и убийци - с оръжие или с думи !
10.02.2021 19:57 / Отговор
НЯМА ЛИ ПРИЮТ ЗА СЕЛСКАТА КУЧКА НИНОВА?........................................................................... ЕЖЕДНЕВНО ТЯ СТРЕСИРА НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ С ПОМИЯРСКОТО СИ ПОВЕДЕНИЕ......
МОЛЯ СЛУЖБИТЕ, КОИТО НАДЗИРАВАТ И КОНТРОЛИРАТ БЕЗДОМНИТЕ КУЧКИ, ДА СИ СВЪРШАТ РАБОТАТА....
10.02.2021 21:29
Хехехе, позитанското котило! И Другарката Буруджиева стана враг с партиен билет...
10.02.2021 20:04 / Отговор
кесо Айдееее оказа се и Буруджиева докарвала душевен "дискомфорт" на кака ви Курни Параноята. Сигур шъ я обвини, че заради нея "скъпите другари" само като я видели се разбягвали в 4 посоки едновремаенно все едно е прихванала червена чума. Ех, много мъка има по този свят, Курни!
10.02.2021 20:24 / Отговор
Скоро всеки журналист, политолог, социолог казал публично нещо негативно за нейно величество Демагогия Нинова ще бъде даден на съд. После ще дойде редът на редовия критикуващ селянин. Май не само Радев получава инструкции от другаря Путин как се поддържа положителен имидж сред народа. Това за сега е сплашване да си затворят устата, защото не искам да повярвам, че има съд, който да уважи подобен иск.
10.02.2021 20:32 / Отговор
Дундьо А, мравучкания като МаяМ получава ли? Или тогава още не са били на мода? Смешен, жалък и типично в стила на БСП-ДС опит да се затворят устите на инакомислещите, дори от нашата партия, за да" бъдем винаги прави"...
10.02.2021 21:13 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати