Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БФИЕК към НС: Искаме отмяна на мораториума върху цените на ток, парно и вода

Политика

БФИЕК към НС: Искаме отмяна на мораториума върху цените на ток, парно и вода

БФИЕК към НС: Искаме отмяна на мораториума върху цените на ток, парно и вода - Tribune.bg
Снимка:

Мораториумът заплашва сигурността на снабдяването с топлинна и електрическа енергия и природен газ се казва в позиция на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори/БФИЕК/, с която представителите на голямата индустрия искат да насърчат депутатите да отменят мораториума върху цените на ток, парно и вода.

„Като представители на големите промишлени потребители на електрическа енергия и природен газ сме убедени, че мораториумът  по-скоро би имал обратен ефект и заплашва енергийната сигурност на страната“, посочват от БФИЕК. От Федерацията посочват и причините затова.

„На първо място, с нулирането на цена „задължения към обществото“ от КЕВР се намалява и общата данъчна основа, върху която се начислява ДДС върху електроенергията, което щеше да окаже допълнителен ефект за намаляване на разходите за електроенергия“, се казва в позицията на индустриалците.

На второ място, те изтъкват, че заради голямата разлика между прогнозната пазарна цена, определена от КЕВР  на 1 юли, и действителната пазарна цена част от ВЕИ производителите получават свръхкомпенсация за произведената от тях електроенергия.

„С предложенията на КЕВР, блокирани чрез мораториума от Народното събрание/НС/, премиите на такива производители бяха определени на 0 лв. на мвтч. Така, полученото от тези групи производители, ще се приведе в съответствие на пазарните условия. Допълнителен ефект е, че по този начин щяха да бъдат спестени средства от фонд „Сигурност на електроенергийната система“, които в проекторешението на КЕВР бяха насочени за неутрализиране на поскъпването за битовите потребители“, твърдят големите енергийни консуматори.

Не на последно място, те са категорични, че решението на НС заплашва сигурността на снабдяването с топлинна и електрическа енергия и природен газ, защото ЕСО, ЕРП-тата и топлофикациите купуват на пазарни цени, а предоставят услуги на регулирани, което заплашва тяхната платежоспособност.

„Това може да доведе до прекъсвания на захранването с електрическа и топлинна енергия на всички потребители. Важно е да се отбележи, че повишаването на цените на електроенергията и природния газ се движи от фундаментални фактори, на които не може да се влияе административно“, посочват от БФИЕК и уточняват, че в ЕС се наблюдават дефицит на електрическа енергия и ниски нива на запасите на природен газ, което обуславя високите цени и предпоставя условия за продължаващото им нарастване поне до края на зимния сезон. „Това, в комбинация с ценовия мораториум, ще застраши финансовата стабилност на цялата енергийна система“, подчертава индустрията. За БФИЕК основен проблем в така създалата се ситуация е „Топлофикация“ - София, която има дълг към БЕХ ЕАД, надвишаващ 1 млрд. лв.

„Ликвидна криза в това дружество, потребяващо около 30% от природния газ в страната, би поставило в затруднено положение „Булгаргаз“ ЕАД, тъй като би възникнала реална опасност общественият доставчик да не може да се разплаща с „Газпром експорт“. Това ще заплаши снабдяването с природен газ на страната и ще застраши функционирането на цялата индустрия и газоразпределението“, се твърди в позицията на големите индустриални предприятия у нас. Според тях реална е и опасността чуждестранните дружества, собственици на електроразпределителни предприятия в България, да заведат арбитражни дела срещу страната.

„Като големи потребители на електрическа енергия и природен газ и едни от първите участници на свободния пазар, смятаме, че енергийните пазари в тяхната цялост следва да се ръководят единствено и само от пазарните принципи, а КЕВР да бъде техен единствен арбитър в рамките на правомощията си, предвидени от законодателя. Поради това смятаме за опасен прецедент демонстрираната политическа намеса в дейността на регулаторен орган, който самият законодател е определил за независим и чиято дейност е регламентирана чрез специален закон.

Смятаме, че решението на Народното събрание ще доведе до отрицателни последици за енергийната система на страната, функционирането на енергийните пазари, както и до възможността за съдебни дела и наказателни процедури срещу страната. Изразяваме надеждата си парламентът да преразгледа решението си, отменяйки мораториума върху цените“, настояват от БФИЕК. Те са предлагат редица мерки за облекчаване на въздействията върху цените.

„ На първо място, компенсация за всички небитови потребители, които са не само стопански, но и обществени. Размерът на компенсацията да бъде 75% от разликата между действителната пазарна цена и прогнозната пазарна цена като следва да бъде предвиден и долен праг, за да няма свръхкомпенсация, в случай че енергията е закупена по дългосрочен договор на много пониска цена. Източник на финансиране биха могли да са извънредните приходи от ДДС в бюджета, получени в резултат на нарасналите цени на електроенергията. Други средства могат да бъдат ползвани от излишъка на ФСЕС, както и извънредната печалба на АЕЦ, НЕК и другите производители. Компенсациите следва да се изплащат докато има екстремно високи цени. За отбелязване е, че този механизъм е нотифициран и одобрен от Европейската комисия.

2. Временно намаляване на ДДС върху електроенергията и природния газ

3. Търгове за дългосрочна доставка на електроенергия за електроинтензивните предприятия.

4. Въвеждане на компенсации за непреките разходи за емисиите въглероден диоксид, съгласно насоки на Европейската комисия“, предлагат от БФИЕК. От Федерацията смятат, че за домакинствата следва да се предвиди компенсаторен механизъм за цените на енергията единствено за социално уязвимите потребители.

„Възможен вариант за финансиране на компенсациите за крайните потребители на електрическа енергия е възприемане на подход, сходен на румънския. Там, всеки приход на производителите на електроенергия над 90 евро за мегаватчас се облага с данък от 80%. Такъв бюджетен приход би могъл да се използва за финансиране на компенсаторни механизми за стопанските и битовите потребители.

С оглед изложеното дотук и с цел предотвратяване на фалити на енергийни предприятия, които да доведат до заплаха за сигурността на снабдяването в страната, финансовата стабилност на енергийните дружества и цялата икономика, бихме искали да насърчим народните представители да отменят наложения мораториум върху цените. В случай, че НС реши да запази мораториума, то следва всички разходи за запазване на сигурността на снабдяването и стабилността на енергетиката да бъдат поети от републиканския бюджет“, се посочва в официалната позиция на БФИЕК.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Мая Я си ебете майката, паразити. Цялата енергийна система трябва да бъде национализирана и да спрете да трупате печалби за сметка на обществото.
18.12.2021 12:48 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети