Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Биков: ГЕРБ ще се опита да състави коалиционно правителство

Политика

Биков: ГЕРБ ще се опита да състави коалиционно правителство

Биков: ГЕРБ ще се опита да състави коалиционно правителство - Tribune.bg

ГЕРБ ще се опита да състави кабинет след изборите на 14 ноември. Това заяви Тома Биков в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия.

„Ние се опитахме и на 4 април. Опитахме да водим ефективни преговори. Тогава „Демократична България” и „Има такъв народ” отказаха изобщо да говорят с нас”, добави той.

Биков коментира и последните данни за електоралните нагласи от проучване на „Алфа Рисърч”, сочещо, че ГЕРБ ще бъде първата сила в Народното събрание.

„Тези данни са моментна снимка, те не са изборен резултат. Ако имаме такъв тип разлика, ще се опитаме да съставим коалиционно правителство”, уточни Биков.

Той обясни, че в момента няма как да даде конкретен отговор с кои партии може да се случи това. „Това проучване показва една тенденция - срив на партиите, които отказаха да поемат отговорност. И запазване на позициите на онези формации, които имаха готовност да влязат в управлението. Това трябва да бъде поучително за поставящите червени линии”, смята Биков.

Депутатът в 46-ото Народно събрание добави, че ГЕРБ няма да поставя червени линии с когото и да е, защото това би било грешка. „Това не означава, че ще влезем в коалиция с ДПС. Но означава, че ние сме готови да водим разговори и преговори с всички сили в следващото Народно събрание, независимо от това дали ще са в опозиция или управление”, посочи той.

„Пакетирането" на ГЕРБ с ДПС Биков отдава на пропагандни тези на опонентите на партията. „Такива пропагандни тези доведоха до това, че те самите не успяха да съставят правителство и се намират в ситуация на изолация и определена токсичност”, каза още политикът.

Биков насочи критика и в посока на служебното правителство. Според него кабинетът на Стефан Янев е безпомощен.

„Никой сега не взема 60/40. Забавиха Плана за възстановяване. В момента 85% е планът, който беше подготвен от нас, и 15% някакви промени от типа да махнем проекти за уличното осветление“, добави той.

Политикът коментира и назначението на бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов в структурите на Столичната община и полицейското насилие по време на протестите. „Иванов е изключително добър професионалист. В никакъв случай наш вътрешен министър или главен секретар не е давал заповед да бъдат бити журналисти или мирно протестиращи. Да, може би полицаи са си изтървали нервите, да, може би, някои умишлено са набили някого, но това не е по заповед на вътрешния министър”, категоричен беше Биков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети