Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Биков: Тезата, че купуваме депутати и ГЕРБ и ДПС са едно цяло, е пропаганда

Политика

Биков: Тезата, че купуваме депутати и ГЕРБ и ДПС са едно цяло, е пропаганда

Биков: Тезата, че купуваме депутати и ГЕРБ и ДПС са едно цяло, е пропаганда - Tribune.bg
Снимка:

„Още в началото на това Народно събрание, още в първия ден, обявихме, че предлагаме, както и още преди да бъде свикано, поканихме всички парламентарни групи на консултации и нашето предложение беше в този доста раздробен парламент със 7 политически сили, че има два пътя. Първият път е максимално широк политически сили да участват със свои значими политически лица в едно общо коалиционно правителство, с коалиционно споразумение. Вторият вариант, който още тогава очертахме, беше че неизбежно ще се отиде на предсрочни парламентарни избори“.

Това коментира пред БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

Според него, такава е политическата ситуация в момента и избирателите така са ги подредили в Народното събрание. Няма как дори две политически сили да сформират правителство.

„Ние сме в политическа криза, а излизането от една политическа криза може да се случи само с политически решения, взети от ярки политически фигури, които да бъдат заинтересовани тези решения да бъдат изпълнени. Криенето зад експерти, зад програмни, експертни кабинети, зад могат да се скрият политическите лидери, е неефективно решение“, каза той.

Тома Биков смята, че един такъв модел на експертно управление ще усложни още повече ситуацията. То няма да има успех и политическата криза ще се задълбочи, вместо да се разреши.

Той заяви, че налагането на тезата, че ГЕРБ и ДПС са едно цяло, е пропаганда. „Тази теза беше категорично отхвърлена вчера. Говореше се, че купуваме депутати, но накрая се оказа, че вместо да се разцепят други групи, 15 депутати от ДПС не гласуваха за правителството“, заяви Биков.

По отношение на процесите в ДПС, той каза, че не е чул анализа на Ахмед Доган, а само това, което обяви Рамадан Аталай.

„Всяка сериозна политическа сила иска да подпише споразумение и да участва сериозно в управлението. Управление ГЕРБ и ДПС не е възможно нито теоретично, нито практично в този парламент. Ние имаме общо 115 депутати, а ни трябват 121. Това показва математиката. Геометрията показва, че едно такова правителство няма да има легитимност в парламент от 7 формации. За да бъде легитимно, то трябва да бъде подкрепено поне от 3 формации“, подчерта Биков.

Той посочи още, че ДПС е достатъчно сложна партия, за да я анализираме само на базата на това, което сме видели на повърхността.

„И друг път са се случвали напрежения с ДПС, както беше с Лютви Местан. Това е техен вътрешен проблем и ние имаме позиция да не се месим във вътрешнопартийни проблеми“, каза Биков.

В същото време той подчерта, че ДПС е системна партия, която не трябва да бъде изключвана от уравнението.

Биков заяви, че разговорът за президентска република вече се е появил, макар че самият той е привърженик на парламентарната демокрация. „Президентска република не е подходящ модел. Много съм притеснен от случващото се“, подчерта Биков.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Тома Биков
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати