Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Bird.bg: Правителството на Петков подписва меморандум за 1 млрд. долара с близък олигарх до Путин

Политика

Bird.bg: Правителството на Петков подписва меморандум за 1 млрд. долара с близък олигарх до Путин

В разгара на войната в Украйна, правителството на България подписа меморандум за сътрудничество с фонда Gemcorp на руския олигарх Алберт Авдолян. Той е за инвестиция от 1 милиард долара в чиста енергия. Авдолян е бил следен за пране на пари от американското финансово разузнаване, заедно с българина Атанас Бостанджиев, който подписа сделката под патронажа на премиера Кирил Петков /на водещата снимка вдясно/. Авдолян е също така приближен и бизнес партньор на Сергей Чемезов, шефа на „Ростех“. Последният е считан за един от най-доверените хора на Владимир Путин, с когото е служил в КГБ в ГДР. От 2014 г. Чемезов e включен в санкционните списъци на ЕС и САЩ, пише сайтът „Bird.bg“.

На 23 март министърът на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. В резултат на това партньорство в България се очакват инвестиции на стойност около 1 млрд. долара в зелена енергия – съобщи той след церемонията. На разпространените снимки се вижда, че премиерът Кирил Петков наблюдава подписването на меморандума от министър Николов и Атанас Бостанджиев, който е изпълнителен директор на Gemcorp.

Инвестицията е свързана с проекта за завод за батерии за складиране на енергия, който правителството промотира усилено като алтернатива на въглищните ТЕЦ-ве в басейна на „Марица изток“. Това личи и от представянето на една от целите на Меморандума: „изграждане на хибриден индустриален комплекс на територията на „Марица Изток“. Проектът е включен и в Плана за възстановяване с европейско финансиране.

Информацията кой е собственик на Gemcorp е публична и се открива в руската страница на Wikipedia. Съосновател е руският бизнесмен Алберт Авдолян, приближен на Сергей Чемезов. Чемезов е колега на Путин от годините му в КГБ и един от най-доверените негови хора. Поради това той е включен в санкционните списъци на САЩ и ЕС.

FINCEN: Gemcorp пере пари с неясен произход

Налице са и други, непублични източници за участието на Авдолян във фонда Gemcorp, който има активи за 1,75 милиарда долара.

Преди да поеме Gemcorp, Атанас Бостанджиев е управител на VTB Capital – инвестиционното крило на банката, известна като „банката на Путин“. Именно покрай тази връзка фондът Gemcorp, Алберт Авдолян и Атанас Бостанджиев попадат през 2017 г. в докладите на американското финансово разузнаване FINCEN, което следи за съмнителни доларови трансакции.

Конкретната причина те да бъдат докладвани са „трансакции в юрисдикции с голям риск от пране на пари“, но финансовото разузнаване ги квалифицира също така като „руски политически свързани лица“ /Russian Politically-Exposed Persons/, заради връзката им със санкционираната руска банка ВТБ. 

„Източникът на активите на Gemcorp Holdings е прикрит чрез комплексна организационна структура и поражда притеснения… Според Barclays Jersey, Gemcorp Holdings e сто процента /100%/ собственост на Алберт Авдолян. Авдолян е арменец по националност, роден в Русия. Адресът му е ап. 87, блок 64, ул. Арами, Ереван, Армения. Авдолян има паспрт с номер BA1333111“ – пише в конфиденциалния доклад на FINCEN, с който BIRD разполага.

В документа се припомня и общия бизнес на Авдолян със Сергей Адониев в телекомуникационния сектор с фирмата „Скартел“. Адониев, за когото има данни, че е бил осъждан в САЩ за контрабанда на дрога, стана известен като притежател на български паспорт за заслуги. Впоследствие паспортът му бе отнет. Децата на Адониев обаче запазиха българското си гражданство и фигурират в регистъра на Люксембург като притежатели на значителни активи с българските си паспорти.

Близки бизнес връзки с Чемезов

Друг приближен на Авдолян, както и на Адониев, е шефът на „Ростех“ Сергей Чемезов. Известно е, че „Ростех“ има участие в бизнес проектите на Авдолян и Адониев още от времето на „Скартел“, но и в по-ново време в проекти за въгледобив в Далечния изток. Така например през 2020 г. 95% от Елгинското въглищно находище минават във владение на «А-проперти» на Авдолян, а 5% отиват в „Ростех“. Има данни, че сделката е финансирана от Газпромбанк.

Освен с бизнес, Чемезов и Авдолян се занимават съвместно с благотворителност в образователния център Точка на бъдещето в Иркутск.

„За Алберт Авдолян и за мен Иркуткс е наша малка родина“ – казва Чемезов при откриването на центъра през септември 2020 г. Той уточнява, че средствата идват основно от Авдолян, но е вложил и свои пари в начинанието.

Чемезов и Путин са близки още от времето, когато са служили в КГБ в Източна Германия. След като Путин идва на власт кариерата на Чемезов е във възход. Той оглавява външноикономическите връзки на президентската администрация на Русия, а от 2007 е шеф на военнопромишлената корпорация „Ростех“.

Още през 2014 г. Чемезов беше включен в санкционния списък на Министерството на финансите на САЩ и на Европейския съюз. От 3 март т.г., след руската агресия срещу Украйна, САЩ санкционираха и неговите роднини. На 15 март т.г. Испания арестува яхтата на Чемезов Valerie в Барселона, която се оценява на 140 милиона долара.  

В България синът и бившата съпруга на Чемезов притежават апартаменти в комплекс Естрея в Св. св. Константин и Елена. Засега няма данни, че България е предприела действия за запори на тези активи, въпреки санкциите на Европейския съюз.

Да изпереш милиард на Путин през Плана за възстановяване?

Правителственото рамо за проект, в който водеща финансова роля има фонд на Алберт Авдолян буди недоумение. Още повече, че инвестицията е свързана с широко рекламирания правителствен проект за батерии за 1,3 милиарда евро, който ще се финансира и с европейски пари по Плана за възстановяване.

На практика така се дава възможност на Gemcorp да изпере през този проект огромна сума свързана с лица от вътрешния кръг на Путин.

Самият факт, че се стига до правителствена подкрепа за подобно начинание, е знак за неспособността на българските служби да идентифицират и предотвратят навреме рисковете за националната ни сигурност. За пореден път България се позиционира като Троянски кон на Русия в Европейския съюз и в НАТО.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети