Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бюджет 2023: Повече пари за образование и увеличени заплати

Политика

Бюджет 2023: Повече пари за образование и увеличени заплати

Бюджет 2023: Повече пари за образование и увеличени заплати - Tribune.bg
Снимка:

Бюджет 2023 беше приет, въпреки думите на Асен Василев, че се отказва. След близо 20-часово заседание депутатите приеха важни промени за приходите и разходите на държавата. Не закъсняха и коментарите по темата.  

„В действителност фръцкането на финансовия министър за бюджета е пунта мара. Никаква опасност правителството да падне не е имало. Сериозните предложения за вдигане на заплати, които товарят разходите с над 400 милиона, сред които първенци са МВР, минаха. Останаха енергийните помощи за бизнеса и 9% ДДС за заведенията. Другото беше театър”, коментира Емилия Милчева.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Александров също направи кратко обобщение в ранните часове след заседанието.

„По предложение на ГЕРБ-СДС средствата в сектор “Образование” се увеличават с 580 млн. лв. в Бюджет 2023.

С 15% се увеличават заплатите на служителите в НОИ след предложение на ГЕРБ-СДС в Бюджет 2023.

Парламентът прие предложението на ГЕРБ-СДС за увеличаване на средствата  за вероизповеданията в страната в Бюджет 2023.

Възнагражденията на военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната се увеличават. За целта ГЕРБ-СДС предложи, а парламентът гласува още 75 млн. лв. В Бюджет 2023.

По предложение на ГЕРБ-СДС заплатите на служителите на МВР ще бъдат повишени. За целта парламентът гласува в Бюджет 2023 допълнително 150 млн. лв.

От 1 юли с 20% се увеличават заплатите на служителите в ЦСМП и РЗИ по предложение на ГЕРБ-СДС. За целта парламентът гласува допълнително 36 млн. лв.

По предложение на ГЕРБ-СДС парламентът отпусна 11 млн. лв. повече за възнагражденията на служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“.

По искане на ГЕРБ-СДС заплатите на служителите в БАБХ, Изпълнителната агенция по горите, Селскостопанската академия и други ще бъдат увеличени от 01.08.2023 г.“

Съпредседателят на ПП Кирил Петков благодари „целия отбор, с който бяхме заедно до 6 часа сутринта в парламента, рамо до рамо, за да приемем бюджет с 3% дефицит, адекватна социална програма и с мерки, изсветляващи икономиката“. По думите му това е бюджет, който дава път на България към еврозоната.

„Бюджетът е в първоначално зададените параметри - с 3% дефицит, със сериозна капиталова програма, с едно преразпределение на част от капиталовите разходи към допълнително заплащане, което парламентът гласува, в размер на около 300 000 000 лева.“, коментира от своя страна Асен Василев. По думите му в голямата си част фискалните мерки са запазени така, че да се съберат приходите. Гласуването на план-сметката на държавата започна с приемането на редица промени в данъчните закони, по които имаше сериозни и продължителни дебати. 

Депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев критикува приетия бюджет: Магистрали – няма, Тунели – няма, Мостове – няма, Спрени кражби за 8 милиарда – няма, Изчегъртани – няма. Няма, няма, няма... Източиха парите на енергетиката, за да „вържат двата края“. Който управлява догодина, да му мисли!“, написа Добрев. 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети бюджет 2023
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети