Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене - приеха бюджета на НЗОК

Политика

На първо четене - приеха бюджета на НЗОК

На първо четене - приеха бюджета на НЗОК - Tribune.bg
Снимка:

В него се предвиждат 604,4 млн. лв. повече за разходи и трансфери

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2022г. бе приет от депутатите на първо четене. Той е подготвен при действащата задължителна здравноосигурителна вноска от осем на сто.

Според разчетите общо приходи и трансфери в него ще са в размер на 6 050,7 млн. лв., или с 604,4 млн. лв. повече от 2021 г.

Заложените приходи от здравноосигурителните вноски са 3 760,0 млн. лв. или 433,9 млн. лв. повече от 2021 г., а от трансфери за здравно осигуряване от централния бюджет - 2 043,3 млн. лв., или с 263,2 млн. лв. повече от миналата година.

За първична извънболнична медицинска помощ се предвиждат 363,7 млн. лв. или с 95 млн. лв. повече от 2021 г. За специализирана извънболнична медицинска помощ, вкл. за комплексно диспансерно наблюдение - 380,2 млн. лв., или с 95 млн. лв. повече от миналата година.

За дентална помощ са заделени 239,7 млн. лв., а за медико-диагностична дейност - 207,3 млн. лв.

Въпреки че в бюджета на НЗОК средствата по тези пера са завишени, от ДПС обвиниха управляващите, че правят реформи на парче.

„Реформи на парче не се правят, а се търси надпартиен консенсус за реформи в здравеопазването.

Структурата на разходите в НЗОК се разминава с тази в ЕС. Основните средства за болнична помощ са 49% от средствата в бюджета, а в ЕС – 30%. 13% се дават у нас за извънболнична помощ, а в ЕС - 30-40%. От бюджета на НЗОК 30% са предвидени за лекарства, а в ЕС не са повече от 15-18%“, коментира от парламентарната трибуна депутатът Джевджет Чакъров.

В бюджета на НЗОК за тази година са предложени разходи за персонал в размер на 56,2 млн. лв., което е с 0,2 млн. лв. повече от миналата година. За издръжката на административните дейности по здравното осигуряване за 2022 г. се предлага да се изразходва сумата 30,6 млн. лв.

„За първи път здравен министър отсъства, когато се обсъждат парите за здраве“, коментира при обсъждането на бюджета за НЗОК депутатът от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите му числата в бюджета на НЗОК са същите като миналата година.

„Вие много добре сте преписали нашия бюджет и сега се каните да правите реформи. Ще ви припомня за плана „Петков“, който имаше за цел да следи реанимационните легла, за да не остават хора извън лечебните заведения. Жена на 58г. е обикаляла с линейка и в 4 болници не е успяла да намери легло. Това е белег на вашия провал, на вашия експертен потенциал в здравеопазването“, изтъкна проф. Ангелов.

Със 129 гласа „за" мнозинството в парламента прие на първо четене бюджета на НЗОК.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети