Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Биволъ“: Уволниха директора, пробутвал тайно турска банка в пристанищата ни

Политика

„Биволъ“: Уволниха директора, пробутвал тайно турска банка в пристанищата ни

Биволъ: Уволниха директора, пробутвал тайно турска банка в пристанищата ни - Tribune.bg

Добромир Янев е бивш кандидат за общински съветник от партията-мандатоносител Средна европейска класа, използвана за регистрация на ПП

Миналата есен офис на турска банка в България получава по мейл офертите на други банки в страната към едно държавно дружество, подадени в рамки на конкурс за избор на обслужващи сметките в този второстепенен бюджетен разпоредител, за да предложи по-изгодни условия, показват документите, с които „Биволъ“ разполага.

Мейлът е изпратен от досегашния и.д. генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Добромир Янев. През август 2021 г. той поема едно от ключовите държавни дружества в Министерството на транспорта, бидейки същевременно неотписан като съдружник в поне 1 фирма и 1 сдружение.

Назначението му и членовете на борда на директорите става по време на служебния министър на транспорта Георги Тодоров в първия кабинет „Янев“ и се проверява от КПКОНПИ.

Тодоров, наследилият го във втория служебен кабинет Христо Алексиев и новият министър Николай Събев издават заповеди за отмяна на насрочваните конкурси за нов генерален директор. Добромир Янев е бивш кандидат за общински съветник на местните избори в Бургас от партията-мандатоносител Средна европейска класа, използвана за регистрация от управляващата ПП „Продължаваме промяната“. Въпреки проверките на КПКОНПИ и ДАНС, през декември 2021 г. министърът на транспорта Николай Събев в писмо до “Биволъ” отказва да уволни Янев. А на 1 февруари 2022 г. изведнъж обявява, че е освободен, без да е проведен конкурс за нов генерален директор.

Същевременно брат на довчерашния директор на ДППИ – Пламен Янев само преди дни е назначен за зам.-областен управител на Област Бургас.

След цели 6 месеца начело на ДППИ, транспортното ведомство най-накрая сменя Янев. На 1 февруари 2022 г. от пресцентъра на МТ информираха, че Анна Натова е назначена за генерален директор на ДППИ “до провеждане на конкурсна процедура”. „Биволъ“ разполага с документ, който може да е основание за подозрения в държавна измяна при предоставяне на държавен финансов ресурс на Република България на частна банкова институция от трети страни извън Европейския съюз.

Сайтът е уведомил Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за спорния „конкурс“ на Добримир Янев за избор на банки. Съответният сигнал се проверява от ДАНС.

Самият Янев твърди, че нито е бил длъжен да напуска фирмите си, нито впоследствие е избрана турската банка за една от обслужващите ДППИ.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети „Биволъ“
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети