Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бивш финансов министър опроверга експертите на промяната

Политика

Бивш финансов министър опроверга експертите на промяната

Бивш финансов министър опроверга експертите на промяната - Tribune.bg
Снимка:

За първи път в новата ни история бюджетът на страната за следващата година няма да бъде приет в нacтoящaтa. Πopaди тaзи пpичинa щe ce изпoлзвa пpaвилoтo дa ce paзxoдвa 1/12 чacт oт cтapия бюджeт вceĸи мeceц, решиха преговарящите по тема „Финанси“ в рамките на ĸoaлициoннитe разговори. Публичните финанси обаче не са заплати - всеки месец в сметката да влиза една и съща договорена сума.

Според закона, ако миналата година си изхарчил 5 лв. през януари, то този януари ще можеш да изхарчиш също 5 лв., но само ако приходите ти не са по-малко от 5 лв.  

Коментар по темата дойде и от бившия финансов министър Петър Чобанов на страницата му във Фейсбук.  Той цитира Закона за публичните финанси и обяснява, че в него 1/12 част от разходите не фигурира.

Ето какво е написал Чобанов:

„Коректно да цитираме Закона за публичните финанси. Там 1/12 част от разходите не фигурира

Чл. 87. (1) (Изм. – ДВ, бр. 43 от 2016 г.)

В случай че до началото на бюджетната година държавният бюджет не бъде приет от Народното събрание, приходите на бюджета се събират в съответствие с действащите закони, а извършването на разходите и предоставянето на трансфери е в размер не по-голям от размера им за същия период на предходната година, до размера на постъпилите приходи, помощи и дарения, като се  отчитат влезли в сила актове на Народното събрание и на Министерския съвет, които  предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства, и при спазване на фискалните правила по този закон и одобрените от Министерския съвет със  средносрочната бюджетна прогноза фискални цели“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати