Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бивш конституционен съдия: До оставка на Гешев няма да се стигне

Политика

Бивш конституционен съдия: До оставка на Гешев няма да се стигне

Снимка:

Проф. Пламен Киров: Радев може да призове главния прокурор да се оттегли, но не и да иска оставката му

„До оставка на Иван Гешев няма да се стигне. От изявленията, които прави главният прокурор, не ми се вижда склонен да подаде оставка“. Това каза пред БТВ бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров по повод призивите на президента Румен Радев и на протестиращите Гешев да подаде оставка.

По думите му Радев може само да призове главния прокурор да се оттегли, но не и да иска оставката му. Проф. Киров напомни, че в Конституцията е предвиден ред, по който се прекратява предсрочно мандатът на главния прокурор и въобще на тримата висши магистрати – чл. 129, ал. 3.

Съгласно тази алинея има пет основания: – навършване на 65 години; оставка по лично желание; влизане в сила на осъдителна присъда за криминално престъпление; трайна фактическа невъзможност да се изпълняват правомощията повече от една година и тежки нарушения и действия, които уронват престижа на съдебната власт.

„Дали има тежки нарушения преценява Висшият съдебен съвет  – това го преценява ВСС“, уточни проф. Киров.

Неговата критика към Иван Гешев пък е, че непрекъснато говори въздаване на справедливост, а това е работа на съда. „Главният прокурор трябва да говори за законност“, смята бившият конституционен съдия.

Според него и нахлуването на прокуратурата в президентството е било грешка.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още