Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бивши и настоящи социалисти се събраха в НДК – ще обединяват лявото

Политика

Бивши и настоящи социалисти се събраха в НДК – ще обединяват лявото

Бивши и настоящи социалисти се събраха в НДК – ще обединяват лявото - Tribune.bg
БГНЕС

Да направим силна коалиция, качествено нов политически субект”, призова Георги Първанов, президент на страната в периода 2002-2012 г. на кръглата маса в НДК „Лява България - идеи, политики, единение", чиято цел е създаването на ново ляво обединение. На форума се събраха бивши социалисти, настоящи, както и такива, напуснали партията, но създали свои формации в лявото пространство. Сред знаковите лица бяха  Мая Манолова, Татяна Дончева, Георги Кадиев и Симеон Славчев. 

Татяна ДончеваТатяна Дончева

Заедно на форума за обединението на левицата бяха и настоящи социалисти, бивши министри на БСП и членове на пленума – Ангел Найденов, Георги Пирински, Дора Янкова, Кирил Добрев, Явор Куюмджиев и Румен Петков от АБВ.

БГНЕСБГНЕС

Георги  Първанов не подмина поканата на Корнелия Нинова към бившите социалисти да се завърнат в партията и припомни, че беше изключен през 2014 с решение на пленума и в противоречие на устава.

„Като искаме да бъдем заедно - дайте да се съберем по пътя, нека не се събираме силово”, отговори Първанов. Той констатира, че левицата се нуждае от дълбока трансформация. „Бих казал промяна, но взеха тази дума и я опорочиха”, констатира бившият лидер на БСП.

Той призова всички леви различни формации заедно с БСП да направят единна коалиция, информира БТА. От своя страна Мая Манолова определи състоянието на политическото ляво у нас като кома и не скри отношението си към сегашното ръководство на БСП, определяйки го като „шепа послушковци без собственото мнение. Доверието в левицата е в реанимация“, отбеляза тя.

БГНЕСБГНЕС

„Докато БСП е със сегашното си ръководство, с партията трудно могат да бъдат водени преговори”, обаче каза лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева, напуснала партията по същото време като Първанов.

„И с по-големи кретени сме правили коалиция, повярвайте ми. Трябва да мислим за този единен субект, а не да се затваряме в една коалиция и да казваме как сърцето ни е в БСП”, обобщи Дончева.

Според Георги Кадиев трябва да се създаде широк ляв фронт за общо явяване на парламентарните избори, които вероятно предстоят скоро. Валери Жаблянов направи опит да обобщи концепцията за лява политика и подчерта, че тя не може да бъде сведена до "подаяния от държавата”.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети