Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бившият екоминистър Димитров: Засегнатите от наводнения искат помощ, а не методики

Политика

Бившият екоминистър Димитров: Засегнатите от наводнения искат помощ, а не методики

Бившият екоминистър Димитров: Засегнатите от наводнения искат помощ, а не методики - Tribune.bg
Снимка:

„На бедстващите хора в засегнатите от наводнения райони на страната трябва да се помогне веднага, а не да им се обяснява за смяна на методиките“. Това мнение изрази пред БНТ бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров.

„Тези хора страдат вече няколко дни - има хеликоптери, да им изпратят храна, агрегати за ток“, категоричен е Димитров.

„Винаги могат да се направят разходите, след това средствата ще се подсигурят, в момента имаме забавена реакция, цялата организация е такава“, смята той.

Според Димитров, в един момент се е стигнало до ситуацията, че 5-6 институции на централизирано ниво трябва да се погрижат за всичко.

„Вижда се, че малките язовири не са добре стопанисвани“, смята експертът. Според него, когато една държава е в криза, има 4 неща, които може да се направят: печатиш пари, намираш външни приходи - заеми, инвестиции, безвъзмездни средства, увеличаваш приходите, намаляваш разходите

Очевидно, че за България е възможно последното условие и според Димитров, вместо да има преразпределяне на малкото средства, се измислят нови методики.

„Имаме много малки, микро, общински язовири. В един момент тръгна един процес - общините, които не могат да се грижат за тях, да ги дадат на държавата и тя да ги ремонтира. Хайде сега ще видим новата администрация как ще ремонтира тези 6000 язовира? Винаги съществува този проблем - имаш 250 кмета, можеш да помогнеш на 10. На кои ще помогнеш? Всичко опира до нямането на пари“, смята Димитров.

За новото управление той коментира - нека да им дадем необходимите 100 дни, те все пак са законно избрани.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети