Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бившият шеф на ДАНС: България е завършила своята техническа готовност за Шенген при кабинета „Борисов”

Политика

Бившият шеф на ДАНС: България е завършила своята техническа готовност за Шенген при кабинета „Борисов”

Бившият шеф на ДАНС: България е завършила своята техническа готовност за Шенген при кабинета Борисов - Tribune.bg

Страната ни е готова и заслужава да бъде приета в Шенгенското пространство

Шенген е изключително интересна тема. България наистина е направила всичко и тя е завършила своята техническа готовност по време на правителството на Бойко Борисов, с министър Цветан Цветанов. Това коментира в интервю за „Събуди се” Димитър Георгиев за първи път, след като беше освободен като шеф на ДАНС преди повече от година.

„Страната ни е готова и заслужава да бъде приета в Шенгенското пространство. Бил съм в нидерландския парламент. Нидерландия е държава, която винаги чувствително е разглеждала този въпрос, в зависимост от други причини, които не са в България”, допълни той.

Георгиев обясни, че е бил в нидерландския парламент, където е направил презентация какво е свършила България.

„Отговорили сме на всички поставени въпроси. Но в един момент се разбира, че поради други причини, вероятно с вътрешнополитически аспект, се взима решение, което да запази стабилността на Нидерландия и на правителството”, подчерта Георгиев.

Той е на мнение, че президентът е направил всичко възможно по темата „Шенген”.

„Перфектно си свърши работата и защитава българската позиция. По-лесно щеше да му бъде, ако имаше едно общо политическо становище, което да се каже „Да, ние подкрепяме”, смята още бившият шеф на ДАНС.

Георгиев коментира и защо Германия, например, не казва нищо за българската гранична полиция: „Когато изграждахме граничната си полиция, това стана с помощта на експерт от Германия. Той беше в МВР през цялото това време, докато станахме готови за Шенген. Имахме и експерт от френската полиция, който ежедневно работеше с министрите”, поясни той.

Именно за това Георгиев счита, че Франция и Германия не казват, че България има проблем, защото знаели, че структурата е изградена по същия начин, по който е направена в техните държави.

„Взели сме най-добрите практики от Шенген”, категоричен беше той.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати