Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бившият шеф на НСБ иска 79 хил. лв. обезщетение, че е сменен; НОИ го разследва за неплащане на осигуровки

Политика

Бившият шеф на НСБ иска 79 хил. лв. обезщетение, че е сменен; НОИ го разследва за неплащане на осигуровки

Бившият шеф на НСБ иска 79 хил. лв. обезщетение, че е сменен; НОИ го разследва за неплащане на осигуровки - Tribune.bg

Венцислав Петков е близък приятел на бившия министър Радостин Василев, който го сложи на поста

„24 часа“

Светослав Русинов бе назначен за изпълнителен директор на “Национална спортна база” ЕАД на 24 август. Има юридическо и икономическо образование, с 11 години стаж в структурите на НСБ като юрисконсулт и старши юрисконсулт. От 2017 г. е юрисконсулт на “Сердика спортни имоти” ЕАД. През септември 2020 г. е назначен за главен юрисконсулт в “Академика 2011” ЕАД, след което бе уволнен от Радостин Василев. Дружеството е най-важното в системата на спорта, като в него влизат управлението на високопланинската база “Белмекен”, на националния стадион, на най-голямата зала “Арена София” и други.

- Проблемите около “Национална спортна база” изведнъж станаха сериозни. Да започнем със спонсорския договор за най-голямата зала в България, която вече е “Арена София”. Как е прекратен договорът? Какви са тези 250 000 лева, за които говори бившият министър Радостин Василев?

- Договорът е прекратен с анекс № 11-1506-1. Тук е интересният момент. Той е от 2 август, но влиза в сила от 1 юли. Или след края на второто тримесечие. Още по-интересно е, че са предвидени 45 работни дни да се махнат рекламите. Или рекламодателят ползва правата си още близо 2 месеца. Реално ние претенции към ЗАД “Армеец” нямаме. Двете страни са изпълнявали точно договора си. Нямаме и вина, че се случи пандемията, че няма събития.

В срок от 10 работни дни от анекса са получени всички суми до 1 юли. Но реално чрез бившия директор Венцислав Петков сме се отказали от тези до 7 октомври, които не са малко. Колкото до сумата от 250 000 лева, трябва да питате самия Радостин Василев. Такава сума не е постъпвала при нас.

- Колко изпусна дружеството до края на договора?

- Тримесечната вноска бе 326 841,09 лв. без ДДС или 392 209,31 лв. с ДДС. Направете си сметка колко са загубите до 7 октомври. Общата сума до края на договора бе в размер на 1 647 279,08 лв. с включен ДДС, като в тази сума не е включен инфлационният индекс за 2022 г. Това също е включено в договора, но НСИ го определя в края на всяка година. Сами знаете колко ще бъде този индекс през тази година.

- Има ли интерес към конкурса за нов спонсор на залата?

- Да. Той изтича на 15 декември. Сигурен съм, че ще има оферти.

- Договорът за софтуера също събуди доста спорове и съмнения.

- Нормално е. Системата е отлична, но просто не ни е нужна. Тя е за компании с милиони потребители. Мечтая един ден да имаме толкова, но реалностите са други. Документооборотът ни е изцяло дигитализиран, като за това са използвани следните софтуерни продукти – деловодна програма БДИАС, счетоводна програма Workflow, програма за заплатите “Аладин”, хотелски и резервационен Clock. Последният е масово използван от хотелите, и то на реномираните вериги в България. Все пак, за да не допуснем грешка, изпратихме запитване до “Информационно обслужване” АД, който е лидер в тази област. Отговорът е категоричен: “При съпоставяне на обхвата и стойността на договорите установихме, че общата стойност на проекта, изпълняван в  АМС, е значително по-ниска (при многократно по-голям обхват, брой лицензи и по-дълъг период на поддръжка) от стойността на договорите, сключени от “Национална спортна база” ЕАД”. При това положение няма какво да се добави.

- Получени ли са искания от бивши членове на съвета на директорите за обезщетения и в какъв размер?

- Да, има такива по договори за управление, които не сме виждали. Твърди се за компенсация от 6 месеца, а в цялата история на дружеството винаги е била за 1 месец. Бившият изпълнителен директор Венцислав Петков претендира за 78 953 лв. Освен това на 9 декември бяхме информирани от една от банките, с които работим, че е получен обезпечителен запор, наложен от Великотърновския апелативен съд, за сумата от 73 485 лв. в негова полза. Въпросната сума не следва да бъде заплатена към днешна дата от дружеството. В близко бъдеще очакваме искова молба от г-н Петков за въпросната сума. Дружеството ще отстоява правата си докрай и още с отговора на исковата молба ще поиска да бъде вдигнат обезпечителният запор, първо, като неоснователен, а и второ, с оглед на това, че към днешна дата дружеството разполага с достатъчна ликвидност, която със сигурност покрива споменатата сума.

В тази връзка е интересно, че към момента сме получили писмо от НОИ, в което ни информират, че тече проверка във връзка с незаплатени от г-н Петков осигурителни вноски. Същият при постъпването си в дружеството е подписал декларация, в която посочва, че се осигурява на друго място над максималния осигурителен праг и следователно не следва да се заплащат осигуровки върху възнаграждението, което получава в качеството си на изпълнителен директор на НСБ ЕАД. С оглед на въпросната проверка може да се направи обосновано предположение, че представената декларация е с невярно съдържание.

Владислав Божиков претендира за 27 025 лв. Същата сума иска и Румен Муратев. Невена Полименова-Тошмакова претендира за обезщетение от 24 495 лв.

- Пристигали ли са искания за информация и документи от държавни органи, които да извършват проверки спрямо бивши членове на съвета на директорите на дружеството?

- Искания за предоставяне на документи са постъпили от Главна дирекция “Национална полиция”, като вече сме предоставили всички изискани документи.

- Кои компетентни органи са сезирани за действия на предишното ръководство?

- Подадени са сигнали до ГДНП и СРП относно действията на бившето ръководство в лицето на изпълнителния директор Венцислав Петков, неговия заместник Людмил Лазаров и председателя на съвета на директорите Владислав Божиков.

- Министър Весела Лечева обяви, че липсват и документи от дружеството.

- Това е факт. До момента не е намерен и един протокол от заседание на съвета на директорите. Има такива само от времето на предното ръководство. Г-н Василев заяви в парламента, че г-н Петков ще ги предостави с нотариална покана. За мен обаче, след като са напуснали дружеството, най-вероятно са компрометирани от юридическа гледна точка.

- Има ли и други договори, които са съмнителни?

- Има един доста интересен - за почистване. По неговите условия трябва да се плащат по-големи суми за почистване, отколкото вземаме от организаторите на събития в “Арена София”.

- Каква беше ликвидността на дружеството, когато встъпихте в длъжност?

- Към датата на встъпването ми в длъжност свободните парични средства на дружеството по банкови сметки и каси, изключвайки целеви средства, предназначени за стоителство на спортни зали, бяха в размер на 1,1 млн. лв. Това някак си може да се очаква, след като федерациите, които са главните ни клиенти, получиха средства през май, а някои и през юни.

Така с навлизането в отоплителния сезон бе създадена ситуация на липса на ликвидност и затруднения с паричните потоци и нормалното функциониране на дружеството, изразяваща се в забавяне на плащания към доставчици, забавяне на плащания към персонал и осигурителни организации, начисляване на допълнителни тежести като неустойки и лихви за забава. Очакваните финансови затруднения се изразяват и в разходите, които дружеството трябва да поеме във връзка с организирането на две големи спортни събития през месец септември, а именно световното първенство по художествена гимнастика, както и турнира по тенис от АТР 250.

Сумите, които са получени за тези две сериозни мероприятия - 720 000 лева от федерацията по художествена гимнастика на 2 август и 425 000 лева от федерацията по тенис, са били използвани от предишното ръководство за непланирана и немотивирана инвестиция във връзка с внедряването на интегрирана единна информационна система SAP. Бил е поет финансов ангажимент към фирмата доставчик за 1,745 милиона лева, от които 1,087 милиона са платени авансово на 4 август. Освен ангажимента по внедряване на софтуера са поети и допълнителни разходи във връзка с техническото обезпечаване на процеса по внедряване.

Добавяме към това и пропуснатите ползи от прекратения договор за спонсорство и вместо тези събития да осигурят спокойствие до края на годината, към датата на встъпването ми в длъжност е налице ситуация на липса на ликвидност и затруднения при нормалното функциониране на дружеството. То беше подложено на ликвиден риск в краткосрочен план да се достигне до възпрепятстване на протичането на обикновения работен процес и реализирането на основни дейности - прекъсване на комунални услуги, спиране на доставки на храни за спортните бази, чувствително нарастване на задълженията към доставчици, персонал и бюджетни организации.

Очакваните постъпления през месеца, следващ встъпването ми в длъжност, свързани с текущата дейност, са около 850 хил. лева. В същото време плащанията за септември са около 1,7 милиона лева. Така свободните средства се стопяват с около 800-900 хил. лева. Това ни притеснява, но работим по оздравяването на дружеството.

Интервю на Георги Банов


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети