Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бившият служебен икономически министър: Цените на горивата са прекалено високи спрямо цените на суровините

Политика

Бившият служебен икономически министър: Цените на горивата са прекалено високи спрямо цените на суровините

Бившият служебен икономически министър: Цените на горивата са прекалено високи спрямо цените на суровините - Tribune.bg
Снимка:

„Няма яснота какво ще се случи с цените на горивата след 1 март, когато ще отпадне разрешението за внос на руски петрол у нас“, твърди бившият икономически министър от служебното правителство на Гълъб Донев - Никола Стоянов пред БНТ.

„Вече стана все едно, че имаме правителство е фалшива новина, някой излезе ли да каже анализирали сме, експертите са сметнали на първи март ще спрем дерогацията, цените ще паднат или ще се вдигнат“, каза Стоянов.

Той разкритикува настоящия кабинет за начина на водене на икономическа политика:

„Не е задача на българското правителство да търси купувач на рафинерията в Бургас. Важната задача за българското правителство е друга, ползвайки тази дерогация да гарантира ниски цени за българските граждани, нещо което не се прави и в момента цените са прекалено високи спрямо цените на суровините. 17 държави са с по-ниски цени от България при положение, че ние ползваме най-евтината суровина. И второто нещо, което трябва да прави правителството е да си събира данъците“, смята той.

По думите му, по времето на служебния кабинет миналата година са събрани 87 млн. лева данъци от „Лукойл“ през декември, през март – 126 млн., а сега не е ясно дали влизат пари в бюджета.

„Със сигурност, тъй като в момента се ползва по-евтина суровина, в момента, в който се забрани тази по-евтина суровина да се ползва е в ущърб, разбира се това може да бъде наваксано като маржът се запази същия и цените се повишат, така че ако се знае предварително, „Лукойл“ могат да се настроят и да продължат да печелят по същия начин“, допълни Стоянов.

„Лошото е, че всички тези турболенции водят до една абсолютна непредвидимост - за всеки икономически субект в българската икономика най-важното е предвидимост. Щом за такива големи субекти като „Лукойл“ няма предвидимост сами разбирате какво остава за останалите", каза още бившият икономически министър.

„Правителството на Кирил Петков остави България в страхотна газова криза, те бяха прекъснали доставките на газ без да имат вариант да доставят, единственото хубаво нещо беше, че беше лятото. Имаше едни седем танкери, които нямаше къде да бъде разтоварени, Чирен е пълен със скъп газ, който не може да се ползва и сега, защото ще се увеличат цените“, добави Стоянов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп