Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бившият военен министър Николай Ненчев ще бъде изпратен за посланик в Украйна?

Политика

Бившият военен министър Николай Ненчев ще бъде изпратен за посланик в Украйна?

Бившият военен министър Николай Ненчев ще бъде изпратен за посланик в Украйна? - Tribune.bg
Снимка:

Николай Ненчев ще бъде изпратен за посланик на България в Украйна. Това се разбра от изказване на бившия външен министър Соломон Паси по време на конференция за 75-ата годишнина на НАТО, организирана от Атлантическия клуб, пише 24 часа.

Последният ни посланик в Киев бе Костадин Коджабашев. Той бе изтеглен в България през февруари 2022 г. заради войната и временното затваряне на посолството и така и не се върна на поста си - бе назначен за служебен зам.външен министър през август 2022 г., а през април 2023 г. бе изпратен да оглави мисията ни във Ватикана. Оттогава реално посолството ни стои без началник.

През октомври 2023 г. за поста на първи дипломат в Украйна бе предложен работилият като съветник в мисията там Петър Танев. Името му бе предложено от Министерския съвет, когато премиер бе Николай Денков, а външен министър - Мария Габриел. Указът за назначаването му обаче така и не е бил подписан от президента Румен Радев.

Сега Ненчев ще е временно управляващ посолството.

Той е роден на 11 август 1966 г. Има висше юридическо образование, завършил е и политология в СУ "Климент Охридски". От 1992 г. е член на УС на БЗНС. През 1994 г. става председател на земеделския младежки съюз. Между 1997 и 2002 г. е началник на кабинета на тогавашния вицепрезидент Тодор Кавалджиев. Един от основателите на "Сдружение Евроинтеграция”. Бе министър на отбраната в периода 2014-2017 г. в кабинета “Борисов 2”.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети