Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Благоевград отново ще си избира кмет

Политика

Благоевград отново ще си избира кмет

Снимка:

Нови избори за кмет ще се проведат в община Благоевград в следващите месеци. Това стана ясно след днешното заседание на Конституционния съд по казуса с инж. Румен Томов.

В сайта на съда е публикувано следното съобщение:

„Днес, 24.09.2020 г., Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело № 5/2020 г., с което отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд и искането на 63-ма народни представители от 44-тото Народно събрание за установяване на противоконституционност на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (обн., ДВ, бр. 77 от 17.09.1991 г., последно изм., бр. 70 от 7.08.2020 г.).  Решението е прието единодушно.“

Припомняме ви, че Върховния административен съд спря делото за мандата на Румен Томов, който беше отстранен от поста кмет на Благоевград с решение на Общинската избирателна комисия. Причината - той не е заличил едноличната си фирма в едномесечен срок след неговото избиране за поста. На 16 април ВАС реши да остави в сила решението на благоевградския съдия Димитър Узунов за прекратяване на пълномощията му на градоначалник. Съдът тогава обяви, че Томов не е предприел действия да заличи едноличната си фирма в Търговския регистър, въпреки че я е прехвърлил на сина си и тя от години не развива дейност. Нарушаването на изискването на Закона за местното самоуправление и местната администрация е достатъчно основание за прекратяване на мандата, категорични бяха тогава съдиите.

Кметът Томов е предприел действия по заличаване на ЕТ от регистъра и това е станало, но на 11 декември 2019 г. - седмица след изтичане на срока. За нарушението първи сигнализира бившият кмет Атанас Камбитов и подаде сигнал до Общинската избирателна комисия. Томов е обяснил закъснението, че заедно с вписване на договора за прехвърляне на ЕТ “Румен Томов - АЛМА ЕМ” на 25 ноември 2019 г. е искал да се впише и заличаване на търговеца. Твърди, че е станало техническа грешка в подаденото заявление за вписване.

До произвеждането на нови избори за кмет най-вероятно функцията на временно изпълняващ длъжността ще вземе зам.-кметът Ясен Попвасилев, който вече бе избран за кмет с решение на Общинския съвет в Благоевград.  Попвасилев е зам.-кмет от екипа на Румен Томов, отговарящ за финансите.  

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още