Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БНТ: Министърът на културата приравни журналистите с престъпници и терористи

Политика

БНТ: Министърът на културата приравни журналистите с престъпници и терористи

Снимка:

От обществената телевизия сезират международни институции

През последните дни Българската национална телевизия бе подложена на безпрецедентна атака от изпълнителната власт. Министърът на културата в служебното правителство обвини журналистите на БНТ в нарушение на закона, в евентуално престъпление и в застрашаване на националната сигурност. За първи път в историята на националната телевизия нашите колеги са поставени редом до терористи и престъпници.

Това се казва в официална позиция на Управителния съвет на обществената телевизия, изпратена до медиите.

За първи път в историята изпълнителната власт на страната си позволява нагло и безцеремонно да сплашва журналисти, се посочва още в съобщението.

От УС на БНТ изтъкват, че „тези лъжи и безумни обвинения“ са отправяни многократно от министър Велислав Минеков. След като в официално писмо от културното ведомство бе поискано обяснение от обществената телевизия за нейната редакционна дейност, от ръководството ѝ констатираха, че „никога досега, през новата ни демократична история, министър не се е осмелявал да упражнява цензура върху решенията на журналистите, които по закон са независими и самостоятелни“.

„Заплахи към журналисти е имало и преди в България, министри са си позволявали да отправят нападки и закани. Никога обаче журналисти не са били приравнявани с престъпници“, подчертават в позицията си от УС на БНТ и посочват, че подобно грубо, безцеремонно потъпкване на свободното слово и независимостта на обществената телевизия е недопустимо в едно демократично общество.

„Този натиск на властта има смразяващ ефект. Нашите колеги са силно притеснени за своята работа и професионална независимост“, уточняват от БНТ.

„Господин Минеков неколкократно погази принципите и европейските стандарти на обществените медии, гарантирани от Закона за радио и телевизия. Нека припомним на всички представители на държавната власт и на политическите партии, че свободата на изразяване и редакционната независимост на медиите са един от основните стълбове на правата на човека в Европа:

а) Основен елемент на тези правозащитни стандарти е недопустимостта на политическа и правителствена намеса и цензура в медиите – частни и обществени.

б) Тези стандарти са гарантирани от Европейската конвенция за защита на правата човека и основните свободи и са разгърнати в трайната практика на Европейския съд за правата на човека в Страсбург (вж. напр. делата Sunday Times v. the United Kingdom, Observer and Guardian v. the United Kingdom, Thorgeir Thorgeirson v. Iceland).

в) Независимостта на журналистите и ненамесата в редакционната свобода от страна на политически фигури и правителството са сред основните гаранции за свободата на словото (вж. и Резолюция на Европейския парламент от 21 май 2013 относно Хартата на ЕС: стандарти за медийна свобода в Европейския съюз, както и Европейската харта за свободата на медиите, подписана от десетки водещи издания в Европа).

г) Тези норми и стандарти са включени и в нашата национална конституционна и законодателна уредба. В частност, чл. 5 от Закона за радиото и телевизията изрично гарантира независимостта на доставчиците на медийни услуги и на тяхната дейност от политическа и икономическа намеса и въвежда абсолютна забрана за цензурирането на медийни услуги под каквато и да е форма“, се казва в позицията на БНТ. От ръководството на медията са убедени, че заплахите и опитите за цензура от страна на министър Минеков изискват категорична реакция от Българската национална телевизия.

„Ето защо ще сезираме международните институции, дипломатическия корпус и неправителствените организации в защита на медийната свобода.

По-конкретно, стенограми от изказванията на г-н Минеков, писмото от Министерството на културата, както и съответните разпоредби на българското законодателство, които бяха безцеремонно нарушени, ще бъдат предоставени на:

- Европейския съвет за радио и телевизия ( EBU)

- Европейската комисия чрез заместник-председателя на ЕК г-жа Вера Йоурова и Комисаря по правосъдие г-н Дидие Рейндерс, както и Генерална дирекция „Образование и култура“;

- Директора на Агенцията на Европейския съюз за основните права г-н Майкъл О'Флеърти;

- Комисаря по правата на човека при Съвета на Европа г-жа Дуня Миятович;

- Европейския парламент - Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ;

- дипломатическите представителства на държавите-членки на ЕС и на САЩ в София.

- СБЖ, Фрийдъм Хаус, „Репотери без граници“, както и други организации, защитаващи медийната свобода и правата на журналистите“, предупреждават от УС на обществената медия. Оперативното ръководство на БНТ изтъква, че националната ни телевизия ще продължи да изпълнява своите задължения и обществена функция, спазвайки журналистическите стандарти и принципите на редакционна независимост.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още