Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борел: Северна Македония се ангажира да включи българите в Конституцията си

Политика

Борел: Северна Македония се ангажира да включи българите в Конституцията си

Борел: Северна Македония се ангажира да включи българите в Конституцията си - Tribune.bg
Снимка:

Скопие се надява да влезе в ЕС до 2030 година

„Северна Македония се ангажира да промени Конституцията и да включи граждани, които са част от други националности, като българите“, каза върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, който заедно с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи е на посещение в Република Северна Македония, информира БГНЕС.

Двамата са в Скопие, за да участват в заседанието на Съвета за стабилизиране и асоцииране между Северна Македония и ЕС.

„Да се върви напред означава да се извършат реформи, които въвеждат европейски стандарти и които носят конкретни политически и икономически ползи за хората. Да се върви напред означава да се подобрят отношенията със съседите ви, тук се включва и създаването на условия за приемане на промените в Конституцията. Тази година е ключова, след договора от юли това е най-доброто предложение, което може да получите и не е реалистично да очаквате, че отново ще имате възможност да се договаряте. Сега е време всички политически партии искрено да работят, за да продължите по този път“, каза Борел, цитиран от БТА.

„Ако погледнете най-новата членка на ЕС, Хърватия, тя има най-малко 22 общности, живеещи в страната. Вашата страна вече е отличен пример за мултиетническо общество. Промяната в Конституцията само ще подобри основните права“, каза заместник-председателят на Европейската комисия, обръщайки се към македонската нация.

Борел не се съмнява, че това ще запази македонската идентичност и ще придвижи процеса на присъединяване на РСМ към ЕС.

„Вашата самоличност ще бъде абсолютно запазена. Хората имат няколко идентичности – вие няма да сте по-малко от това, което сте, само защото ще станете член на ЕС. Много е важно да се подчертае това. В бъдеще е необходимо да изпълните задълженията, които сте поели“, каза Борел в отговор на журналистически въпрос на съвместната пресконференция с Димитър Ковачевски и Оливер Вархеи.

С пълен ангажимент към програмата за реформи и динамизиране на преговорния процес правителството си постави амбициозна цел – Северна Македония да бъде напълно готова да поеме задълженията за членство в Европейския съюз до края на 2030 година, така че да може да стане членка на ЕС до началото на следващия бюджетен период на Европейския съюз“, каза от своя страна македонският премиер Димитър Ковачевски.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети