Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борислав Сандов се закани: „Марица Изток“ ще затвори, ядрената енергия не е зелена

Политика

Борислав Сандов се закани: „Марица Изток“ ще затвори, ядрената енергия не е зелена

Борислав Сандов се закани: Марица Изток ще затвори, ядрената енергия не е зелена - Tribune.bg
Снимка:

„Аз съм представител на „Зелените", ние разпознаваме ядрената енергетика като проблем, а не като решение. Ядрената енергетика не може да бъде зелена, нисковъглеродна. Съществуват и рискове от инциденти - видяхме два големи. За страна като България, при такъв инцидент, тотално фалираме", заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов пред България он еър.

Той подчерта, че страни като Франция държат на ядрените мощности, защото са с най-голям дял в енергийния им микс. Министърът беше категоричен, че въглищните централи също нямат бъдеще у нас.

„Марица Изток" ще се затвори, въпросът е кога. Като ТЕЦ може и да не се затвори, но енергийният компонент въглища трябва да стане ясно на всички - приключва. Те създават климатичните промени, те са най-големият фактор за парниковите газове. В същото време тези предприятия дължат много пари заради квотите. Затова икономически, екологично и енергийно ние трябва да излезем от въглищните централи", заяви Сандов.

Министърът припомни, че страната ни има наложени множество санкции за мръсния въздух.

"Искам да свалим розовите очила. България е в много лошо състояние по отношение на законодателството. Лошо здравословно състояние, грозни картинки, сметища, въздух, води - почти по всяко едно направление имаме наказателни процедури. В момента са 18. Има внесени законопроекти, които да свалят 3 от тях. Надявам се да изпълня ангажимента, който съм поел - до средата на годината да свалим 6 от наказателните процедури. Но ни догонват други", уточни вицепремиерът.

Той коментира и казуса със строежа на "Алепу". Според него най-удачно би било, ако построеното бъде заровено.  

"Предстоят действия на РДНСК, те трябва да съгласуват всичко с нашето министерство. Експертите ще се произнесат по какъв начин да бъде възстановен теренът. Най-добре е да бъде заровено това съоръжение, частично или изцяло. Ако бъде заровено, ще се възобнови скатът. И ще трябва да се засадят местни видове", каза още министърът.

Сандов коментира и недоволството на служителите от БАН от преместването на института към МОСВ.

“Сменя се само принципалът на института. Това не води до промени в числовия състав, заплатите. Имаше силно политически мотивирани действия, особено от директора на института. Надявам се, че след като законът за водите към МОСВ бъде приет, служителите ще разберат, че това ще бъде полезно за работата на института", заяви той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети