Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борислав Цеков: Машинното гласуване е авантюра – неслучайно го няма никъде в Европа

Политика

Борислав Цеков: Машинното гласуване е авантюра – неслучайно го няма никъде в Европа

Борислав Цеков: Машинното гласуване е авантюра – неслучайно го няма никъде в Европа - Tribune.bg
Снимка:

Възможна е намеса от чужбина на изборите у нас, смята юристът

„Машинното гласуване е авантюра - неслучайно го няма никъде в Европа. Ние се нареждаме до страни от Третия свят. Явно не се учим от по-развитите държави, но след като има манипулации на софтуера, ще си вземем поука", коментира пред БТВ д-р Борислав Цеков, специалист по конституционно право.

Старо заболяване на нашата политическа система е промяната на Изборния кодекс преди вот, уточни по темата и бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

„Има проблем с машинното гласуване. Този вид вот има за цел да реши проблема с недействителните бюлетини и попълването на протоколите. Оказва се, че камери ще заснемат машините - какво ще заснемат? Членовете на СИК няма да броят бюлетини", посочи проф. Киров. По думите му изборите могат да се касират, ако се окаже, че много българи, 20-30%, са били затруднени от технологията.

Според бившия конституционен съдия, в ЦИК трябва да помислят колко машини да добавят за предстоящите избори. „Ще трябва да има достатъчно машини, за да може по няколко души в секция да гласуват", изтъкна проф. Киров.

От своя страна д-р Борислав Цеков отбеляза, че „когато си счупим главите" с машинното гласуване, ще започнем да търсим решение. Според Цеков е възможно да има намеса от чужбина на изборите у нас.

Цеков прогнозира, че най-вероятно машинното гласуване ще бъде отменено след предсрочния вот, защото очаква проблеми със софтуера. 

Относно комисията за ревизия на правителството проф. Киров констатира, че сме станали свидетели на една предизборна кампания.

„Лицата, които изнасяха информация, говореха много по-малко от депутатите", категоричен бе бившият конституционен съдия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати