Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борислав Цеков: Политически въпрос е дали правителството ще подаде оставка на 6 или на 26 март

Политика

Борислав Цеков: Политически въпрос е дали правителството ще подаде оставка на 6 или на 26 март

Борислав Цеков: Политически въпрос е дали правителството ще подаде оставка на 6 или на 26 март - Tribune.bg
Снимка:

Политически въпрос е дали правителството ще подаде оставка на 6 или на 26 март, коментира пред Нова нюз конституционалистът Борислав Цеков.

„Те ще пристъпят към подобна стъпка, когато навлязат в напреднала фаза на политическите договорености за преформатиране на правителството”, посочи Цеков.

По думите му ГЕРБ е в силната позиция, тъй като и според социологията техните резултати се повишават, а подкрепата към „Продължаваме промяната” пада.

„Това им дава (на ГЕРБ - бел. ред.) по-силната позиция, включително и за такъв тип политическа претенция - за цялостно преформатиране на правителството”, добави Цеков.

Възможно е да има отлагане на ротацията, докато ГЕРБ е склонна да консумира власт, без да носи отговорност, смята от своя страна конституционалистът доц. Наталия Киселова.

Доц. Киселова уточни, че при евентуална оставка на правителството има три важни аспекта, които бяха променени в Конституцията - фактът, че ще продължи да има заседания на Народното събрание, ограничените опции за избор на служебен премиер, както и дали кандидатът за министър-председател няма да влезе в колизия със законодателството.

„Тоест може ли едно лице, което заема друга публична длъжност, да бъде и служебен министър-председател”, уточни Киселова.

Според доц. Цеков е добре да има законодателни промени, които да доизяснят статуса на висше длъжностно лице в период, в който то е назначено по конституционен ред за служебен министър-председател.

"В повечето европейски държави е характерен този модел - парламентът работи, текущият кабинет се трансформира в кабинет в оставка, който има характер на служебно правителство с известни ограничения във функциите. Ще видим как ще проработи в нашите условия", посочи Цеков.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ротация
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати