Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борислав Цеков за задържането на Борисов: Политическа акция с открито беззаконие

Политика

Борислав Цеков за задържането на Борисов: Политическа акция с открито беззаконие

Борислав Цеков за задържането на Борисов: Политическа акция с открито беззаконие - Tribune.bg
Снимка:

Политическа акция с открито беззаконие, така директорът на Института за модерна политика и експерт по конституционно право Борислав Цеков коментира пред Пик тв задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Това е политическа акция, за мен направо е един башибозук!“, добави той. Според експерта по конституционно право полицейската акция изначално е опорочена.

„Първо, защото в нея има нескрити политически подбуди, което е недопустимо. Те се опитаха чрез лъжа и пропаганда да „опаковат“ тази акция като „акция на Европейската прокуратура"

Второ - видяхме поредица от юридически нарушения, което е изключително срамно. Има си ясни критерии - и в съдебната практика, и в Съда в Страсбург, както и доктринални разработки, които господин Рашков като преподавател по наказателно право би трябвало да познава“, категоричен е юристът. Борислав Цеков уточнява, че не може да бъде „неотложно следствено действие“ разпит на министър-председател/ Кирил Петков б.р./, който няма нищо общо с казуса“.

„Искам друго да попитам - чухме на онази среднощна пресконференция от господин Рашков, че те нямали доказателства и тепърва щели да се събират. Питам - как така задържаме едни хора без доказателства?! Тук виждаме една груба проява на милиционерски произвол“, отбелязва Цеков, защото „става дума за права, които трябва да се съблюдават“.

Според юриста казусът с неразпитания Васил Божков се свежда до следното – „единствената правна стойност, която този разговор може да има, е като сведение за МВР, не като разпит на свидетел с доказателствена стойност“.

По повод „участието на вицепремиера Асен Василев в тази юридическа самодейност“ Цеков уточни, че относно тези 550 милиона несъбрани данъци от хазарт нещата се решават с обжалване на съответните актове. Той изтъкна, че хората за пореден път ще останат с усещането, че нещо се потулва.

„Това е една безобразна политическа шумотевица. Нещата се въртят в омагьосан кръг, а последствия няма. „Промяната“ уж бяха срещу мутрите, сега се държат по-зле от мутрите“, смята Цеков. По думите му, ако бяхме нормална държава, „трябваше вече да сме видели поне една оставка - като акт на почтеност при една такава провалена операция“.

„Най-жалкото е, ако нашите делегирани европейски прокурори си вършат нещо на своя глава. Няма да коментираме, че „изнудването“ сред тези „неотложни следствени действия“ не е от компетентността на Европейската прокуратура. Няма как да бъде заобиколена българската правна система, което доказва, че има хора, които не уважават закона“, подчерта юристът. Според него този скандал неминуемо ще окаже влияние върху кабинета.

„Всичко в държавата потъна в едно безвремие през последната година. Ако има някакво движение в някои сектори, то е или хаотично, или към по-лошо. Очевидно ставаме свидетели на един исторически провал на тази власт. Радев и правителството са едно - независимо, че се опитват да си измият ръцете един с друг. Те не са способни да предвиждат никакви въпроси. Планът за възстановяване още не е одобрен от ЕК. А той можеше да работи за България, а не за частни лобистки интереси. Безпомощно е това управление. С тази полицейска акция те загубиха нещо много ключово. Министър-председателят Кирил Петков носи ясна политическа отговорност за това. Дали, обаче, ще се стигне до падане на правителството... Аз по-скоро независимо от това, че ГЕРБ започват действия за сваляна на правителството, по-скоро бих прогнозирал една агония на правителството до есента. Тези хора ще се държат със зъби и нокти за властта, до последно“, убеден е Борислав Цеков. Той допълни, че не възлага „някакви специални надежди“ нито на ИТН, чийто лидер Слави Трифонов буквално се скри, нито на БСП и ДБ.

„В политиката няма млади, няма стари. Има можещи и неможещи. И когато ти избираш хора, които с нищо не са проявили признаци, че могат да се занимават с политика и управление на държавата - ето го резултатът. Всички ще патим, но нека моралната отговорност носят всички онези, които подкрепиха Кирил Петков, който завършил бизнесадминистрация в Харвард. Как да обясниш на простия човек, че този Харвард не е онзи, който е бил. Нивото в нашия Софийски университет е много по-високо. И изведнъж - някой завършил една специалност за секретарки, става лидер тук. На една проста общественост това как да се обясни - това за тях е корекомска работа“, заяви юристът. За него при още един гаф от мащаба на Рашков или, не дай си Боже, нещо за войната, правителството трябва да си отиде още на следващия ден.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети