Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бориславова: Дано да не станем свидели на поредната координаторана* акция по оста ГЕРБ-Радев?!

Политика

Бориславова: Дано да не станем свидели на поредната координаторана* акция по оста ГЕРБ-Радев?!

Бориславова: Дано да не станем свидели на поредната координаторана* акция по оста ГЕРБ-Радев?! - Tribune.bg

Бившата шефка на премиерския кабинет Лена Бориславова отново се обърна към ГЕРБ и служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев във връзка с твърденията, че е прибирала крупни суми от Българската банка за развитие.

Министър Пулев потвърди информацията на ГЕРБ за ББР

Вчера от ГЕРБ разказаха подробно за схема в банката за фиктивно емитиране на дългова емисия за 1 млрд. лв., която впоследствие е оттеглена. За обработката ѝ обаче е платен адвокатски хонорар на фирмата, в която работи Бориславова, която била поименно посочена с висока заплата в договора, заявиха вчера ГЕРБ.

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия на ББР в размер на 1 млрд. лв. отговаря на истината. На истината отговарят и твърденията за изплащане на адвокатски и консултантски хонорари по сделката в размер на близо 1 млн. лв., макар че облигационната емисия не е реализирана“, потвърдиха лаконично от служебния кабинет.

Бориславова винаги е отричала информациите, че е взимала по 13 хил. лв. месечно от договора между нейния работодател и ББР. А във вторник сподели и коментар от профила на Цанко Арабаджиев, известен покерджия, който беше назначен от „промяната“ за шеф на банката.

А ето ги и фактите… четете, ГЕРБ дами, поне това направете. Че няма да спрете да лъжете, знаем (wink). Министър Пулев … вие сте на ход. Дано да не станем свидели на поредната координаторана* (може би има предвид координирана) акция по оста ГЕРБ-Радев?!“, написа Бориславова в профила си.

Самият Цанко Арабаджиев, назначен от Кирил Петков за шеф на банката, твърди, че казаното от ГЕРБ е било „15-минутен тюрлю гювеч от уникални разкрития, подвеждащи тълкувания и откровени глупости“.

Арабаджиев връща въпрос към ГЕРБ защо досега банката се финансира в такава степен от китайски банки, а не от ЕИБ, БРСЕ, KfW и др.

С кого работим – ББР проведе открита процедура и привлякохме едни от най-добрите инвестиционни банки, а именно Citi, JPMorgan и ING за мениджъри по емисията. За нещастие, вместо на черешовия пазар в Кюстендил, облигацията щеше да се търгува на международните пазари и като такава следва да бъде издадена по английско право. По зло съвпадение отново работим със световно известни имена като „Clifford Chance” и „Аllan&Overy”, а те пък издават облигации на още по-съмнителни лица като Министерство на финансите и БЕХ. Да, общо сме платили 1 млн. лв., но това струва толкова. Като се замислите, 1 млн. лв. за емисия в размер на 1 млрд. лв., от която ще се спестят 60-70 млн. лв., не звучи зле, нали? Дай боже всеки държавен служител да прави подобни инвестиции…“, разсъждава шефът на държавната банка.

Той потвърждава и че процедурата е прекратена.

Причината е много проста – рефинансирането вече не е изгодно. Според калкулациите, ако емитираме облигация в момента, тя ще бъде на цена около 5,5%-6%. Задълженията, които искаме да рефинансираме, са на нива около 4%. Тоест, ако продължим напред с проекта, банката ще губи по 20 млн. лв. годишно или 140 млн. лв. за целия период. За мен това няма смисъл, а за вас“, пита той.

Според Цанков виновна да не бъде емитирана облигацията е войната в Украйна. „На 24 февруари Русия нахлу в Украйна и всичко се промени. Рискът рязко се увеличи, ликвидността за региона намаля и доходността изисквана от инвеститорите се изстреля нагоре. През късната пролет Euribor все още бе отрицателен и плащахме X по привлечения ресурс, а облигацията щеше да е двойно по-скъпа. Тъй като бяхме готови с всички документи и те бяха актуални, решихме да изчакаме подходящ прозорец за излизане на пазара. За съжаление такъв не се появи“, обяснява Арабаджиев.

Той потвърждава, че „съжаление е вярно че за последните 18 месеца сме похарчили още 560 000 лв. за адвокати и консултанти“.

ГЕРБ обаче удобно премълчаха за какво са тези разходи, а те много добре знаят – това за разходи за един проблемен кредит отпуснат от назначеното от тях предходно ръководство, кредит за който се водеха скъпоструващи дела в Лондон. Кредит, който НИЕ успешно събрахме в цялост!“, хвали се той.

Цанко Арабаджиев не беше сред известните банкери у нас, преди застане начело на ББР. За него се знае, че е страстен почитател на покера. Учудващо, сам си е признавал в интервюта, че е „получил поканата да оглави банката от Кирил Петков, още преди той да стане официално служебен министър на икономиката“.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Лена
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати