Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: „Промяната“ са давали банкет, че са втори и няма да им се налага да управляват

Политика

Борисов: „Промяната“ са давали банкет, че са втори и няма да им се налага да управляват

Борисов: Промяната са давали банкет, че са втори и няма да им се налага да управляват - Tribune.bg
Снимка:

Вече 20 дни след изборите всички партии се държат предизборно и продължават да обещават неща, които знаят, че няма как да станат. Защо толкова упорито бягат от разговори по теми?“.

Това попита в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов, който се среща с парламентарната група.

Той потвърди, че партията издига Росен Желязков за председател на НС, а Росица Кирова – за зам.-председател.

Брифинг на ГЕРБ - 18.10. 2022

Брифинг на ГЕРБ - 18.10. 2022

Да, знам, че се чувствате победители, но сами не можем да направим правителство. Ако се наложи, ще предложим правителство на малцинството, заради нашите избиратели. Това е целта на Асен Василев, защото знае какво е сътворил“, коментира той.

Борисов посочи провала на поредния дълг в понеделник, който беше взет при лихва от 5,65%.

Това е катастрофа, колеги – да летиш по нанадолно с голяма скорост“, каза той.

Според него инфлацията от 18,7% е такава само на хартия, а хората усещат много по-високи стойности.

Финансовият министър е изпуснал всички тези параметри – по-възрастните си спомнят 1996-1997 г. На фона на всичко това БНБ намали прогнозата за икономически растеж. Слушайте внимателно, колеги, които ме питате ще има ли правителство“, каза той.

Борисов попита как си представят политиците, че в тази обстановка ще се направи бюджет, в който всяка партия ще прокарва предизборни обещания и няма да има кой да го изпълнява.

Те използват една и съща хватка, едни и същи глупости, за да не управляват. А тази зима може да се управлява само с национално съгласие“, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

Според него затова ПП, ДБ и БСП непрекъснато повтарят, че ГЕРБ трябва да направят правителство.

Няма смисъл да се говори за първи, втори и трети мандат – не е честно правителство на малцинството, за да се губи време. Ние да правим правителство на малцинството, което да не приемат. После „промяната“ да правят и да не го приемат... Ако не може преди връчването на мандата да има някакво съгласие, да се спре с тази агония и да отиваме на избори. И държавата ще продължи да живее в хаос“, каза Борисов.

След 1 месец и по 100 млн. лв. няма да може да се теглят заеми, държавата изглежда неуправляема. Вчера бяхме на срещата с БСП – колко още безплатни неща обещават“, каза Борисов.

Тактиката на Асен Василев е – ГЕРБ ни свали. Не, Гроздан Караджов ви свали. „Джемкорп“ ви свали. При тези лихви, вече само лихвите ще са 5,7 млрд. - две магистрали „Хемус“ за 6 месеца ще излязат от джоба на българите. Те са давали банкет, че са втори. Паднаха на памук – ето, управлявайте, нали искахте“, смята Борисов.

Той подчерта, че решението за вота на недоверие е било по искане на самата партия заради грешно усещане, че българите за 6 месеца са разбрали какво е донесла „промяната“.

Според лидера на ГЕРБ, ако се отива на избори, е по-добре да не се прави нов бюджет, който ще се превърне в състезание по скъпи обещания. Затова, по думите му е по-добре да се приеме служебното правителство да управлява с настоящия бюджет и поправки само където е необходимо.

Нито ни липсва сила, нито решителност, нито самочувствие. Въпреки стъргането 2 години, отново ни наредиха първи. Хората ни казаха – съберете се и направете нещо. Нито ние сами трябва, нито те“, каза Борисов.

Той обаче се опасява от реториката на бившите управляващи.

Популисти и екстремисти – това е най-страшното. Нинова не може да се нареди от тях. Каквото обещае – те удвояват по две“, заяви той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати