Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Ако не работеше парламентът, нямаше да видим Шенген

Политика

Борисов: Ако не работеше парламентът, нямаше да видим Шенген

Борисов: Ако не работеше парламентът, нямаше да видим Шенген - Tribune.bg
Снимка:

Работно съвещание на тема Шенген и Еврозоната събра на една маса председателя на Комисията по външна политика Бойко Борисов, министъра на финансите Асен Василев, премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел, министрът на вътрешните работи калин Стоянов и депутати в сградата на Народното събрание.

Лидерът на ГЕРБ беше категоричен, че без работещ парламент нищо от свършеното досега нямаше да бъде постигнато.  „Ако не работеше парламентът - никакъв Шенген нямаше да видим. За Шенген никое служебно правителство не можеше да мине по тези стъпки без редовен парламент. Създадохме мнозинства, които решиха всички проблеми. За дни свършихме огромен труд. Не е идеално, но ние в последните няколко седмици се научихме да работим заедно“ , допълни Борисов. Той беше категоричен, че най-ценното е да влезем по сухопътните граници и няма да се отказваме за тях.

„България изглежда различно заради тези 7-8 месеца, в които работим заедно. Работата по бюджета на Асен Василев става все по-интересни инфраструктурни проекти. Огромни възможности има. Дава се голяма възможност за България, която е на кръстопът. Огромен трафик, който се генерира и затова е важна стабилността, която даваме. Дори най-малко биха ни задоволили тези резултати, но имаше огромен брой заловени мигранти в страната, нямаше как да не се отрази особено в медиите на Австрия. Ние българите все казваме, че не е достатъчно. Ще стане факт. Към еврозоната, сега сме в чакалнята “, добави Борисов.

Преговорите все още продължават, каза от своя страна премиерът Николай Денков и добави: „Шенген се отваря с въздушни и морски граници. За сухопътните граници ситуацията е много особена в ЕС. Ние сме в особена ситуация. Когато се успокои мигрантската вълна, тогава ще паднат границите. Австрия е дала знак за въздушни и морски граници. Преговаря се за решението как да формулираме сухопътни граници."

„Австрия е приела тези етапи и това не е изненадващо. Това не е специална процедура за Шенген и няма частичен Шенген. Има си правила. Говорим за въздушни и морски Шенген. Укрепването на външните граници го иска не само Австрия, но и България. Това означава, че и ЕК ще се ангажира и бяха гласувани 2 млрд. евро за външните граници. За разпределянето на мигранти сме се съгласували да се спазват Дъблински споразумения."

„Присъединяването ни към Шенген не е самоцел, а устойчив ангажимент да продължи да охранява надеждно външните граници на ЕС. Благодаря на колегите от Австрия и Румъния за това, че продължаваме, с конструктивен тон, да изчистваме и последните детайли”, коментира от своя страна вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Тя допълни, че преговорите не са завършили, преговорният процес е деликатен. „Аз искам и в този момент да благодаря на колегите от Австрия и Румъния за това, че продължаваме в много конструктивен дух да изчистваме и последните детайли, защото всички смятаме, че имаме една цел – България и Румъния въз основа на резултатите и това, което са заслужили, а именно – присъединяването към Шенгенското пространство, да го отчитат и в следващите си стъпки и съвместна работа не само с колегите от Австрия, но и с колегите от всички страни членки от Шенгенското пространство“, допълни Габриел.

„Това, че се отвори вратата за Шенген е добра новина. Пълният ефект за българската икономика няма да бъде постигнат докато не се отвори и сухопътната граница. България ще преследва тази цел твърдо и упорито, тъй като това е реален ръст за българската икономика облекчение за всички български и европейски фирми”, обясни финансовият министър Асен Василев.

Станислав Атанасов от ДПС изрази задовлството си, че отборната работа дава резултати. Той похвали ръководатвото на либералната група и Делян Пеевски. "Ще продължаваме тази работа тук в НС, но и в либералното семейство през Илхан Кючук и другите евродепутати" , обеща той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети