Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бойко Борисов към президента: За първи път износът на България към Германия е по-голям от вноса

Политика

Бойко Борисов към президента: За първи път износът на България към Германия е по-голям от вноса

Бойко Борисов към президента: За първи път износът на България към Германия е по-голям от вноса - Tribune.bg
Снимка:

"Хемус" е реката, по която ще потекат инвестиции към Северна България, категоричен беше премиерът

Външният дълг на България през 2019 г. ще бъде 18,6% и ще ни нареди до държавите с най-нисък дълг в Европа. Данъчните приходи са с 50% повече спрямо 2014 година. Средната работна заплата е нараснала с 47,5% спрямо 2014 г. БВП е нараснал с близо 40 на сто. Рекордни са приходите от туризма. Инвестициите за 2016 г. са 1,3 мрд. евро, за 2017 г. са 1,38 млрд. евро. За първи път износът на България за Германия е по-голям от вноса. За 2 години заплатите в армията са вдигнати с 20%. Близо 1 млрд. лв. са инвестирани в образователна инфраструктура. Контрабандата на цигари е спаднала рекордно. До месец и половина ще се видят и резултати при търговията с горива. Имаме 8.2 % ръст в ИТ сектора. Данните съобщи премиерът Бойко Борисов на 13-ата среща на бизнеса с правителството.

„Няма по-висша степен на демокрация в ЕС, нито по-стабилно и добро място за живеене от България“, категоричен беше той. Като оценка за нашата работа Световната банка е взела решение световният аутсорс център да бъда направен в София. „Нашите показатели са един от малкото в Европа, които показват дисциплина. И това се отчита“, обясни министър-председателят. „През всички години България се възползва максимално от европейската солидарност. По време на нашето управление сме работили с абсолютно всички европейски фондове, без нито един да ни бъде спиран“, отчете Борисов.

Той съобщи, че в края на март ще започне изграждането на поне три лота от магистрала "Хемус". "Това е наш основен приоритет, защото покрай "Марица", "Тракия" и "Струма" заводите никнат като гъби. "Хемус" е реката, по която ще потекат инвестиции към Северна България", каза още премиерът.

Според министър-председателя в еврозоната нито централните банки, нито търговските могат да си позволят волности. По думите му това е възможност банковият сектор да бъде дисциплиниран. "Целта е, ако се стигне до фалит, хората да не изгорят с парите си, а банките да поемат своята отговорност", отбеляза Борисов.

Темата за ЕС е важна, защото това са нещата, от които зависи да се изкарат по-високи доходи за хората. В Еврозоната нито централните банки, нито банките в частния сектор, могат да си позволяват волности. Защо тогава ни е страх да дисциплинираме този сектор, който е толкова важен за нас. Целта е, ако се стигнe до фалит, не хората да изгорят с парите си, а банките да поемат своята отговорност. Дисциплинирането на банковия сектор е най-важно, за да не може да се случва това, което стана по времето на министър Гечев или с КТБ пак по времето на БСП, обясни премиерът.

На въпрос как ще осигури стабилно управление до следващите редовни парламентарни избори при създалата се конфронтация в страната и ще гарантира, че България няма да поеме източен курс във външната политика, Борисов заяви: "Защо и кой може да спре курса към ЕС на България? Дали на някой не му е приятно, че спадна контрабандата? Или, че имаме близо 6 млрд. лв. за увеличение на заплати, за военните, майките, артисти. Изсветли се бизнесът - алкохола, цигарите, горивата. Всичко това създава напрежение, защото на някои хора не им харесва това.“

Борисов коментира и избора на нов самолет за ВСС. Президентът Румен Радев направи критика за процедурата. „Вкарахме решението в българския парламент, където е законно избраната депутатска класа. Има ли по-прозрачна процедура? Възможно ли е да обвиниш българското правителство, че прави далавера с Тръмп и САЩ? Не. Парламентът взима решение и това е възможно най-прозрачното. Крадецът вика дръжте крадеца", коментира Борисов. Той беше категоричен, че демокрацията е искана и спазвана винаги.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Мина така е магистралата ще отвори много нови известиции за Родината
29.01.2019 13:30 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати