Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: България изгражда своята газопреносна магистрала, оттук ще дойде независимостта

Политика

Борисов: България изгражда своята газопреносна магистрала, оттук ще дойде независимостта

Борисов: България изгражда своята газопреносна магистрала, оттук ще дойде независимостта - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът уточни, че всички важни инфраструктурни проекти в страната продължават да се изпълняват

„България изгражда своята газопреносна магистрала, която е перпендикулярна - Изток-Запад-Север-Юг. Вчера хората видяха близо 500 км от газопровода Изток-Запад, днес имат възможност да видят Север-Юг. Оттук ще дойде независимостта“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Той инспектира напредъка по изграждането на интерконектора Гърция-България на територията на областите Стара Загора и Хасково.

Министърът подчерта, че това, което прави в момента страната като разширява газовата си инфраструктура, е мечта на много поколения българи.

„От Украйна до Гърция това, което правим в момента, е 100% диверсификация. Оттук ще дойде азерският газ, оттук ще дойде и втечненият газ“, изтъкна Бойко Борисов. По думите му всички, които са против диверсификацията, в момента са за оставка на правителството.

„Този проект, ако ние не го бутаме с всичка сила, както не го е имало, така няма и да го има“, подчерта премиерът. В инспекцията на строителството на интерконектора участва и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Цялото трасе на интерконектора Гърция-България е 181 км като 151 км са на българска територия, останалите - на гръцка. Стойността на проекта е 240 милиона евро, от които 110 милиона евро са осигурени от българското правителство. Отделно за целта са отделени 39 милиона евро по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ и 45 милиона евро грант по Механизма за свързване на Европа.

„Това ще бъде един изключително важен инфраструктурен проект не само за България, а за целия регион, ще ни даде възможност да имаме реална диверсификация на източника на доставка на природен газ“, изтъкна министър Петкова. Тя информира премиера Борисов, че по трасето работят 130 души като от българска страна се полагат всички усилия до края на годината да бъде завършена линейната част на проекта.

За изграждането на интерконектора са произведени 120 км тръби, от тях в България са доставени 110 км. 106 км е разчистеното трасе, по което са разнесени 37 км тръби на наша територия и в момента се извършват автоматични заварки.

По време на инспекцията премиерът Борисов се срещна с кметове на общини от Хасковска област по поречието на река Марица. Те го информираха, че е възстановено водоподаването за битови нужди в региона, че няма засегнато домакинство, което да не е получило минерална вода и благодариха на премиера за подкрепата. Борисов очаква кметовете да продължат активно работа по справянето с проблема.

Кметовете настояха пред премиера, че е изключително важно правителството да продължи програмата за санирането, тъй като тя е с огромна значимост за хората.

„Когато спрем да говорим за COVID-19, когато има лекарство и ваксини срещу него, ще продължим с тези програми“, обеща министър-председателят. Борисов акцентира, че в момента е разпоредил да се осигури необходимото финансиране, с които всяко едно дете да бъде подсигурено и за него да има място в детска градина, ясла и училище.

Премиерът уточни, че всички важни инфраструктурни проекти в страната продължават да се изпълняват - строят се магистрали, газопроводи, пречиствателни станции с помощта на които Черноморието е чисто и окуражи кметовете да изготвят проекти по места за още по-доброто благоустрояване на общините.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Най-големият лъжец на света Каква газопреносна мрежа, това си е руски, сега турски поток, който американците ще санкционират. И пак ние ще плащаме на този мръсник простотиите. Белене същи е руски проект. Този е подлога на Путин заедно с Доган.
31.07.2020 08:00 / Отговор
Шрьодер беше германски канцлер, и след това отиде да работи в ГАЗПРОМ, а сега е председател на Роснефт. Предател ли е за Германия, просто германците си гледат интереса, въпреки кудкудяканията на Тръмп за санкции.
01.08.2020 10:08 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети