Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: България може да шие и изнася предпазни облекла, ако ЕС намери плат

Политика

Борисов: България може да шие и изнася предпазни облекла, ако ЕС намери плат

Борисов: България може да шие и изнася предпазни облекла, ако ЕС намери плат - Tribune.bg
Снимка:

140 млн. евро отделя Брюксел за търсене на ваксина срещу COVID-19

Не е ясно кога ще приключи извънредното положение. Никой не може да направи прогноза за това, подчерта премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет относно предприетите мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Премиерът съобщи и най-важните решения, които са били взети снощи на Европейския съвет. Най-важно остава осигуряването на необходимото оборудване в целия ЕС.

Поръчката от ЕК е за 600 000 бройки PCR и 400 000 бройки бързи тестове.

„Ще говоря днес отново с Европейската комисия дали е възможно към този един милион, да прибавим още половин милион от различните модификации“, съобщи Борисов.

Взето е решение за междудържавно споразумение за закупуването на 1 млн. маски и 50 респиратора директно с държавната компания.

В борбата с COVID-19 ЕК инвестира 140 млн. евро за научни изследвания. Те са за 17 проекта, включително за разработване на ваксина.

Премиерът подчерта, че в момента държавите изпитват недостиг на защитни облекла и вече се обръщат към България за помощ. Австрийският канцлер е поискал да му изпратим предпазни облекла. Основният проблем е в недостига на специален плат. Затова Борисов е посочил, че ако държавите от ЕС имат наличен плат, България може да шие и да изнася облекла.

„Буквално Себастиан каза: Бойко, искам днес да ни дадеш. Моля ти се, свършиха ни облеклата!. Така че тук ще направим услуга на нашите заводи и кроячници, защото казах, че ако си намерят плат, защото платът е кът – ние си го тъчем в България, имаме огромни възможности да шием облеклата“, посочи Борисов.

Той поясни и че еврокомисарят по търговията още в понеделник иска да издаде сертификати за българските облекла, а по принцип подобна процедура отнема около 3 месеца.

Сред взетите решение се посочва: „Подкрепяме решителните действия, предприети от ЕЦБ, за да се осигурят благоприятни условия за финансиране във всички страни от Еврозоната“.

„Оставям на умниците да коментират“, заяви по този повод премиера.

Сред другата важна тема е да се противодейства на дезинформацията.

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети