Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: България не иска нови количества газ, а да запази сегашните

Политика

Борисов: България не иска нови количества газ, а да запази сегашните

Борисов: България не иска нови количества газ, а да запази сегашните - Tribune.bg
Снимка:

Изтребители винаги ще има, важно е да има газ и електроцентралите да работят, заяви Медведев

България не иска нови количества газ, а иска да запази количествата, които има и в момента. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с руския му колега Дмитрий Медведев, на която една от темите бе именно енергетиката.

„В момента през Украйна и България транзитът към Турция е 14 – 15 млрд. куб. м. България иска поне да запази това, което има. „Южен поток“ беше голям -  поне 60 млрд. куб. м. Тук става въпрос за малко – 15 млрд. И да се говори за зависимост за 15 милиарда, смятам, че не е коректно. Това е интересът на България, да си запази поне капацитета, който имаме до момента“, посочи премиерът. „Но когато количеството газ към Турция спре, нашите тръби ще се изпразнят. И какво ще правим тогава?“, попита той.

Затова се работи за изграждането на газовия хъб „Балкан“. Премиерът подчерта и че председателят на ЕК Жан Клод-Юнкер е дал съгласието си за газовия хъб „Балкан“.

„Ако има национални предатели, те са тези, които искат инвестициите ни да останат под земята и след време да ги направим на скрап. Когато увеличим капацитета газ ще има все повече и повече. Правителството е заявило своята позиция - публичен търг, максимално прозрачен“, заяви Борисов.

Относно проектът АЕЦ „Белене“ той бе категоричен, че Русия има интерес за участие, но дали ще има участие, ще  стане ясно след търга, който се подготвя. Премиерът посочи и че лично директорът на "Росатом" е похвалил страната ни за начина, по който се подготвя търга.

„Ние останахме от малкото страни, които защитаваме въглищата и не знаем колко още ще можем да продължим. След 10-12 години ще се наложи да внасяме ток, а в същото време имаме два български реактора“, посочи още премиерът.

„Изтребители винаги ще дойдат, но е важно да дойде газ и да работят електроцентралите, с българските ни приятели трябва да работим точно за това“, заяви Дмитрий Медведев.

„Енергийното сътрудничество е флагман на отношенията ни, продължаваме да сътрудничим в тази сфера, въпреки, че имахме проблеми“, заяви още руският премиер.

Русия настоява за гаранции от страна на ЕК, че няма да има пречки за проекта „Турски поток“.

„Ние сме готови да разгледаме участието си в централата. Нашата компания „Росатом“ има голям опит в участие в подобни проекти“, посочи Медведев.

„Има сили, които се възползват от присъствието на Медведев, да задават въпроса - НАТО или Русия. Аз искам Черно море да е зона на приятелство, на туризъм, на фериботи. То е прекрасно море, но е тясно за военни действия. Затова приканвам НАТО и Русия да седнат на преговори и да вземат решение“, призова министър-председателят. В самото начало на пресконференцията той подчерта, че срещата му с Медведев идва в момент, когато светът е под заплаха. Затова той призовава всички да седнат на масата на преговорите. Борисов подчерта и че един конфликт в момента би бил пагубен за света.

Утре предстои обсъждане на сътрудничеството с Русия в сферата на туризма. Предстои и сътрудничество в сферата на сигурността, посочи още премиерът.

От своя страна Медведев подчерта, че трябва да се засили сътрудничеството и в хуманитарната сфера - да се разширят контактите в науката, изкуството, образованието.

Той посочи и че заради санкциите от ЕС връзките ни са сложни. 5 милиарда долара е бил стокообменът между Русия и България преди санкциите. Сега е 3 милиарда долара, което са загубени работни места и е от загуба и за двете страни.

„С голямо удоволствие посещавам София, смятам, че ще имаме редовни срещи и това ще спомага за укрепване на връзките между двете страни“, завърши Медведев. В самото начало на пресконференцията пък руският премиер подчерта, че сега разбира как трябва да се прави една пресконференция – журналистите да са седнали и да се наслаждават.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Хъб Значи Цв.Цв. и тиквата следва да опаковаме в тръби и да ги проводим на Тръмп. Национални предатели и американски мекерета.
05.03.2019 08:14 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати