Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Благодарение на отличното сътрудничество с Турция имаме нулев натиск на общата ни граница

Политика

Борисов: Благодарение на отличното сътрудничество с Турция имаме нулев натиск на общата ни граница

Борисов: Благодарение на отличното сътрудничество с Турция имаме нулев натиск на общата ни граница - Tribune.bg
Снимка:

Благодарение на отличното сътрудничество с Турция имаме нулев мигрантски натиск на общата ни граница, посочи след телефонния си разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган премиерът в оставка Бойко Борисов, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Българският министър-председател е припомнил на турския президент, че преди година в Анкара двамата са дискутирали въпроса за справянето с миграционния натиск, така че да има сигурност и стабилност в региона.

От своя страна Реджеп Тайип Ердоган е поздравил Борисов за победата на изборите и е определил като впечатляващ успеха на политическата сила, ръководена от него, която за пети пореден път постига най-висок резултат на парламентарни избори и вече година носи тежка отговорност за пандемията в страната.

Борисов и Ердоган са обсъдили ситуацията с пандемията в България и Турция и са изразили надежда, че в най-скоро време опасността от COVID-19 ще отмине и условията за туризма и бизнеса ще се нормализират.

„Борисов изтъкна, че през изминалата 2020 г. се наблюдава значителен спад в туристическия поток между двете страни, вследствие на тежката световна здравна криза. Премиерът изрази увереност, че това е само временен негативен ефект на пандемията, който може да бъде преодолян още през настоящата година, включително и с помощта на ваксинирането срещу COVID-19. Борисов напомни за традиционно добрите отношения между България и Турция, които в последните години се развиват активно в дух на добросъседство и взаимно уважение", пише още в съобщението.

Борисов е подчертал в разговора още, че Турция е един от водещите икономически партньори на България, като през кризисната 2020г. стокообменът между двете страни е почти 4 млрд. евро, а през същата година потокът турски инвестиции у нас е в размер на 18.6 млн. евро. Министър-председателят е изразил увереност, че с отминаването на пандемията икономическата активност ще започне да се повишава отново в подкрепа на просперитета и на двете държави.

В хода на телефонния разговор премиерът Бойко Борисов е поздравил турския президент Ердоган по повод свещения за мюсюлманите месец Рамазан.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати