Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ ще предложи коалиционно споразумение за 3 години

Политика

ГЕРБ ще предложи коалиционно споразумение за 3 години

ГЕРБ ще предложи коалиционно споразумение за 3 години - Tribune.bg
Снимка:

БТР-ите стоят у нас, а ние подаряме мечове. Това е цинично, заяви Борисов

В момента имаме един кабинет на външните работи. Ако видите колко народ се извървя в Париж през последните седмици, в Украйна – и някак си всичко, което касае хората в България, мина на заден план под темата „Външни работи“. Това каза на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му са се превърнали „в пътуващи министри, от които научаваме какво се случва в България".

„Беше забавно с меча до едно време, когато президентът Зеленски не разбра какъв подарък са му дали, защото човекът очаква военната помощ, която българският парламент гласува, а вместо това получи меч. Доста конфузно се получи впоследствие", каза Борисов.

„Тази конфузна ситуация действително днес възпали хората и затова и генералният секретар на НАТО изрично каза, че алиансът няма планове да изпраща войски в Украйна, към което се придържа и нашата партия“, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Това самоизтъкване пред западните ни партньори не мога да го разбера. БТР-ите са пуснати от МВР, но все още са си тук. А ние подаряваме мечове. Цинично е", заяви Борисов. „Самоволни, самохвални желаещи да се използват последните като кой където може да завари и да пътува, да пътува, да пътува", добави лидерът на ГЕРБ

Борисов извади списък с министри, който той нарече „Кабинет на външните работи“ с имената, извадени от справка в МВнР

Министрът на иновациите Милена Стойчева - 51 пътувания в чужбина, министърът на туризма Зарица Динкова има над 50 пътувания, екоминистърът Юлиян Попов е с 42 задгранични пътувания, социалният Иванка Шалапатова - 30 като това не са всички; енергийният министър Румен Радев - 29 пътувания. 

Финансовият министър Асен Василев има 28 пътувания без витата в САЩ, а министърът на земеделието Кирил Вътев - 24 пътувания. 

Лидерът на ГЕРБ обясни, че е поискал да се даде по-разришен доклад каво се е свършило на тези командировки, колко кетъринг и колко държавни пари за изхарчени. 

Борисов беше категоричен, че до 10 дни ще бъде изготвено коалиционно споразумение. 

„То започва от мандата през МС, защото ние не се явяваме на избори не за регулатори, а за управление и за състав на МС. Както предлагат в техния меморандум, ние ще предложим пропорционално с еднакво носене на отговорност и с нов преглед на министри. Ние няма да участваме повече в такива преговори,  вкоито таланта на Кирил Петков да остави назад това, което е било. Ще договаряме първо министрите на база на електроалната тежст и броя депутати. Оказа се, че ДБ имат 3 министерства - правосъдие, туризъм и здравеопазване", добави Борисов. 

Той заяви, че ще се започне с КЗК и регулаторите. Коалиционното споразумението на ГЕРБ ще бъде за следващите три години. 

„Ще предложим управление за 3 години като в европейските държави, всички се подписват и го спазват", поясни лидерът на ГЕРБ и обясни, че ако не бъде подписан този документ ще се отива на избори. Борисов обясни, че документът на партията му няма да бъде изпратен на телефона на Мария Габриел, а ще бъде качен на сайта на ГЕРБ и ще бъдат поканени медиите. 

„Връщаме нещата 9 месеца назад. Аз не мога да обясня на нашите избиратели, защо тези партии с 30 депутати имат повече министри и сменят всичко“, поясни още Борисов. По думите му споразумението ще бъде предоставено за осбъждане като никой не е „забил“ датата 6 март. После ще се обсъди като документ и ако ГЕРБ бъдат убедени, че някой министър е съвршил много работа за България, може да остане. Сега ще се върнем и ще си договорим министрите и хората от ГЕРБ да знаят къде носим отговорност. 

Лидерът на ГЕРБ заяви, че 100% от газта, която тече е руска, но през посредници. През Кулата влиза близо 10 милиона куб. метра руски газ, добави той.  

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети