Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Чуваме само заклинания и купуване на гласове, а се губят милиарди от некадърност и безотговорност

Политика

Борисов: Чуваме само заклинания и купуване на гласове, а се губят милиарди от некадърност и безотговорност

Борисов: Чуваме само заклинания и купуване на гласове, а се губят милиарди от некадърност и безотговорност - Tribune.bg
Снимка:

„И това правителство, и служебното правителство буквално провалиха Плана за възстановяване”, каза лидерът на ГЕРБ

„Най-мащабното купуване на гласове в историята се провежда в парламента. Освен пари за отцепници, се предлагат колосални суми да не се влезе на гласуване. Да претърпи някаква авария, да се спъне, да падне, да си ожули носа, но само да не влезе в зала. Така са се вкопчили в тази власт, че не забелязват какво се случва около тях”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Пресконференция на ГЕРБ - 05.07. 2022 (ВИДЕО)

Той изнесе данните от частичните местни изборите, спечелени от кандидат-кметовете на ГЕРБ.

„В същото време пред очите на цялата българска общественост полицията да влиза масово по къщите и да казва, че не трябва да се гласува за ГЕРБ”, добави той. 

„И това правителство, и служебното правителство буквално провалиха Плана за възстановяване. И вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства с корекция 578 милиона евра. По „трънския курс” - над милиард и двеста-триста милиона. Загуба в името на „Промяната”. В същото време парите отиват при шест други икономики”, обясни още той.

Борисов разкритикува управлението, че губи милиарди.

„И това ви се струва нормално? Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност. Вече даже е безсмислено да обясняваме, че щяха да събират милиарди от кражби и какво ли не. Не само, че не събраха нищо - а точно обратното - продължаваме да губим готовите пари”, добави лидерът на ГЕРБ.

Той обърна внимание и на цената на хляба. „Госпожа Нинова отиде да се снима с цените. Реколтата ни е прекрасна, то от само себе си би трябвало цената да падне заради новата реколта. Но пак няма да падне с 20%. Просто ще намалим събираемостта в бюджета с 20%. 1.89 лв. беше вчера хлябът”, отчете той.

Отстъпката от 25 ст. за горивата, пък, определи като подигравка, защото всъщност „се крадели по 1.20 лв”.

„Тези хора купуват депутати, купуват по 10 000 гласа на ден и час, по апартаменти и лаборатории и това става пред очите на умните и красивите. В същото време мога да кажа, че по външнополитическите теми опозицията им свърши работата. Днес въпреки езика на омразата ще се вземе решение, и на нашите съседи от РСМ ще бъде даден този път”, каза Борисов. 

Той коментира и казуса с изгонените руски дипломати: „Слушам тази сутрин титанът Атанас Атанасов да казва, че БСП не им пречи за депутинизацията. Партията, която твърди, че Русия е приятелска държава. По времето на  управление на БСП бяха изгонени дипломатите и ще затворят посолството. Ние ги подкрепихме на 100%”, обясни Борисов. 

Той попита как ни обясняват, че са направили нещо добро на фона на чудовищната инфлация. 

„Каква им беше съдебната реформа – да сложат Рашков начело на КПКОНПИ. Трябваше да излезем от управлението, за да разберем начина, по който се водят тези процеси... Ние в момента само чуваме заклинания и купуване на гласове. Ще се продадат и то на базата на формулировката „Принципи”. На кои принципи? На принципа на инфлацията, на принципа да ти спре Европа с милиарди парите, да сложиш свои хора в съдебната система, горивото да е на 4 лв., да купуваш скъп газ, да купуваш скъп хляб, а олиото ти е на 7 лв.? Кои принципи всъщност им харесват”, попита той.

За шестмесечната програма на евентуален кабинет на Асен Василев, посочи: „Ама какви са тези измишльотини. За шест месеца, до девет месеца - орел, рак и щука. БСП, с „Да България” заедно. То има някакви разделителни линии. Те нямат програма. Година и половина ги чакаме да покажат програма”, обясни Борисов.

„Искат да се оттегля. Ами аз съм се оттеглил. И Кирил Петков се оттегли, да дойде тук, нямам диван, ама ще купим едно диванче, ще си седим двамата оттеглени с него”. Така Бойко Борисов коментира призивите да отдъпне от лидерския пост в ГЕРБ. „Толкова години съм бил на всякакви постове, изборни при това, с чудовищно мнозинство печеля. Че моето его и тщеславие отдавна-отдавна са задоволени. Стоя тук, не се оттеглям, за да мога да им посоча корупцията в очите”, допълни той по адрес на управляващите.

„Слави Трифонов, каквото и да е говорил за нас, депутатите благодарение на него са станали такива. До вчера никой не им е знаел имената. И сега не ги знае”.

БГНЕСБГНЕС

„Ако по времето на нашето управление ЕК беше намалила парите с 578 милиона, това щеше да доведе до колективна политическа истерия. И щяха да призовават не за оставка, а всички отговорни министри да напуснат България. Но не редуцираните средства от ЕК имат най-голяма тежест. Има и друг момент. Ако гледате актуализацията на бюджета, там е предвиден почти 1,5 млрд. лева разходи за пенсии - да бъдат осигурени от ЕК, свързани с Плана за устойчивост. Това означава още няколко неща. И тук идва вторият проблем - свързан с времето. Крайният срок за сключване на договори по плана е 2023 година. В този смисъл България трябва да сключи договори само по Националния план до края на 2023 за 12 милиарда. В същото време трябваше да започне изпълнението на оперативните програми. Това предполага темп на договаряне на средства, който в българската история не се е случвал никога – вероятно по 2 милиарда на месец“, коментира от своя страна зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

„Аз много трудно мога да бъда убеден, че това ще се случи, при условие, че към момента не се е случило нищо. Ние нямаме нито един договор, даже за 1000 лева“, възмути се Дончев.

Той припомни и каква е процедурата и колко много време отнема, за да влязат парите по Националния план за възстановяване и устойчивост в икономиката на страната.

„Всичко, което ви казах, може да го обобщите под заглавието „Дончев предупреди за предизвестена катастрофа с Националния план за възстановяване и устойчивост“, отбеляза той. 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати