Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Европредседателството на България остана като пример

Политика

Борисов: Европредседателството на България остана като пример

Борисов: Европредседателството на България остана като пример - Tribune.bg
Снимка:

Важно е да имаме свързаност с нашите съседи

Нашето европейско председателство остана като пример и още се дава за пример. Това посочи премиерът Бойко Борисов във Велико Търново по време на осмата политическа академия на Жени ГЕРБ. Той подчерта, че цяла Европа говори за това, което сме направили и че лидерите на Западните Балкани също са го оценили. Премиерът посочи и важността на Договора за добросъседство със Северна Македония, който е открил пътя на страната към Европа.

„Всички благодариха на България за перспективата за всички страни от Балканите“, посочи Борисов и подчерта, че за нас е важно да имаме свързаност със съседите ни. Като примери той даде жп линията София – Тирана, изграждането на мост над Свищов, жп линията с Турция.

Премиерът говори и за сигурността в Черно море, като отново обясни, че е против военно присъствие в региона.

„Никой повече от нас не е зависим от Черно море. Първо туризмът. Милиарди печели България от туризъм. Не ни е все едно дали там ще се напълни с военни. В Монако и на Сен Тропе няма военни кораби и военни маневри. Риболовът е също важен. Балансираните ни отношения с Русия в това отношение са много важни“, подчерта Борисов.

Относно поредните изказвания на БСП за енергийните проекти, Борисов се пошегува: „ Не знам, като се пенсионирам,  БСП какво ще говорят на конгресите си“.

Той припомни, че  „Южен поток“ е спрян с наказателна процедура от Брюксел по времето на кабинета „Орешарски“. „Бургас – Александруполис“ е спрян заради опасност от разливи по Черно море

„АЕЦ „Белене“ беше така направена, че най-важното го нямаше – колко ще струва. Те са свикнали някои друг да им плаща сметките. Когато говорим за АМ „Хемус“ ние сме заделили парите, за да се случи сега, а не в светлото бъдеще“, даде пример Борисов.

Премиерът подчерта и че проекта за централа в Белене вече е в нова хипотеза.

„Не става въпрос за руска централа. Става въпрос за българска централа, ниe сме си купили два нови реактора. Каква зависимост? Сега се търси чрез конкурс изпълнител на проекта. Това в пазарен принцип“, посочи той и припомни, че правителството му е трябвало да плати милиард и 200 хил. заради решение на съда от действията на предишните управляващи.

Подчерта и колко добри са отношенията ни с Турция и как благодарение на това и след срещата ЕС  - Анкара, европейските лидери вече се срещат с Ердоган.

„Със САЩ във всички сфери работим добре. Правим всичко възможно да имаме такова въоръжение, което да е съвместимо с НАТО и да повиши нашите способности“, каза още той.

Премиерът изрази тревога от неяснотата около Брекзит, и то с наближаването на датата за напускане на Лондон.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети