Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Газовата връзка с Гърция трябва да е готова тази година

Политика

Борисов: Газовата връзка с Гърция трябва да е готова тази година

Борисов: Газовата връзка с Гърция трябва да е готова тази година - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът изтъкна важността на междусистемната връзка за диверсификацията на източниците на природен газ

„Газовата връзка с Гърция ще е готова тази година“. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира интерконектора с Гърция. С него са икономическият министър Лъчезар Борисов,  председателят на парламента Цвета Караянчева и енергийният министър Теменужка Петкова.  Изпълнението на проекта се е забавило, защото „съседна Гърция е в локдаун“.

Чрез изграждането на газопровода IGB българските потребители ще имат достъп до много различни източници на газ, включително и до втечнен газ, чрез терминала в Александруполис, където страната ни е и акционер, каза Борисов. Той поясни, че този проект е от огромна стратегическа значимост за целия регион, както и за хранилището в Чирен.

„Ще поискаме от ЕИБ да ускорим плащанията. Тази година тръбопроводът трябва да стане“, каза Борисов.

Той увери, че вече има точно разписан график за работа, а министър Лъчезар Борисов поясни, че ще получим 29 млн. за проекта. От фирмата изпълнител поясниха, че работят по заварките, независимо от метеорологичните условия.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова докладва на премиера Борисов за напредъка на проекта. Договорът за доставка и производство на линейни тръби е изпълнен. До момента са произведени и доставени 187 км. тръби, както на българска, така и на гръцка територия. Над 170 км са разчистени от общо 182 км и трасето е подготвено за последващи дейности. Над 128 км от доставените тръби са разнесени по трасето и повече от 101 км от разнесените тръби са заварени. Продължават автоматичните и ръчни заварки, изкопаването на траншеята, полагането на тръби в готовите участъци и обратното засипване.

Следваме стратегически цели на страната, като реализираме големите инфраструктурни проекти в енергетиката. Благодарение на тях ние постигаме 100% диверсификация. Това ще е от изключителна полза както за всички български битови и индустриални потребители, така и за целия регион на Югоизточна Европа, каза Борисов. 

Стартът на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България беше даден на 22 май 2019 г. лично от премиерите на двете страни. Газопроводът ще се свърже с гръцката национална газопреносна система и Трансадриатическия газопровод TAP в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора. Техническият капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. годишно. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Циник Това трябваше да стане миналата година , ама пандемията и Путин ........... ! А иначе и Винету е казал , че е мъжко да обещаеш , а човешко е да не го изпълниш !
18.02.2021 18:39 / Отговор
Отговор Голем си отворко бе , много ги разбираш! Това че гръцка фирма извършва строежа, това че чак ноември в самата Гърция едва започна притокът на газ, че ще има търг за количества и т.н., било "човешко" да не го изпълниш? Явно "Винету" така дълбоко ти е "навлязъл", че ставаш и лягаш с мисълта за него!
18.02.2021 19:52

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети