Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: ГЕРБ никога няма да направи компромис с етническата толерантност в България (ВИДЕО)

Политика

Борисов: ГЕРБ никога няма да направи компромис с етническата толерантност в България (ВИДЕО)

Снимка:

Възродителният процес бе едно чудовищно време, сътворено от БКП/БСП

„Има една тема – етнически модел или етническа толерантност, с която ГЕРБ няма да прави компромис“, заяви премиерът Бойко Борисов пред асамблеята на Жени ГЕРБ във Велико Търново. Поводът за изказването му е обвинението на БСП, че между ГЕРБ и ДПС има договорка за Закона за вероизповедания. Премиерът категорично отрече за подобна договорка. Той припомни и трудните години от Възродителния процес, като разказа, че лично е участвал в него.

„Такава мъка, такъв ужас… Повече никога няма да допусна, докато зависи от мен. Ужас за мюсюлманите, ужас и за българите. И понеже тогава бяхме във Варшавския договор, а Турция в НАТО – щеше да стане началото на голямата война. Стотици хиляди кервани, български граждани само че с друга религия. Нямаше кой да прибере реколтата. Чудовищно време, сътворено от БКП/БСП. И още не може да се забрави това. Имахме войници, мюсюлмани, и ги прекръстват – не знаят бащите им и майка им как се казват, за да им напишат писмо“, сподели премиерът.

„Впоследствие тези хора бяха оставени на турската държава да се грижи за тях. И те ни обвиняват в договор с ДПС. Ами и в ГЕРБ имаме мюсюлмани. В ГЕРБ има десетки хиляди мюсюлмани. Цветан Цветанов десет минути може да ви говори с конкретни имена. За какво ми е коалиция с ДПС?“, посочи премиерът.

Той предупреди опозицията, че не трябва да се заиграва с темата за етническата толерантност. „Това може да ни върне векове назад“, предупреди премиерът и даде пример с Косово и Сърбия.

Борисов изрази мнението, че е редно българската държава да плаща на вероизповеданията, а не те да се финансират от чужди държави. Припомни и че правителството всяка година е отпускало по 10 млн. лв. за манастири и са ремонтирани стотици църкви в страната. 

„БСП много пъти е била в коалиция с ДПС. Ние никога не сме били и няма и да бъдем. Но когато някой ни помогне, възпитанието изисква на благодарим. Това е отговорно поведение. БСП не са в парламента, а ни обвиняват нас, че сме в коалиция с ДПС. Да излязат БСП и да обявят като нас, че няма да правят коалиция с тях. И тогава да видите какво гърчене ще стане. Ще има ама дайте да минат изборите, да видим как ще ни подредят“, каза Борисов.  


Коментари (1)

ГЕРБ Защо не платите на мюсюлманите от партийната субсидия на ГЕРБ,? Това е кражба от българския народ. Синодът заяви, че не желаят.опращаване на данъците им. Всеки трябва да си плаща.данъците, иначе затвор.
09.03.2019 19:18 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема