Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов и Мария Неделчева-Габриел обсъждат създаването на суперкомпютър в България

Политика

Борисов и Мария Неделчева-Габриел обсъждат създаването на суперкомпютър в България

Снимка:

България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър

Суперкомпютър в България – това ще е темата на срещата днес между премиера Бойко Борисов, европейския комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Неделчева-Габриел и  ръководителя на Генерална дирекция "Свързаност" към Европейската комисия Роберто Виола

Инициативата за изграждане на центрове за свръхбързи изчисления в ЕС е на Европейската комисия. България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище.

Премиерът Борисов даде категоричната си подкрепа за този процес още в началната му фаза, когато в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС беше организирана международна конференция за дигиталното бъдеще на Европа през април миналата година. Министър-председателят приветства решението на ЕК да вложи 840 млн. евро в развитието на тази важна сфера и е категоричен, че България има сериозен потенциал да бъде регионален лидер в областта на суперкомпютрите.

Освен в България, центровете за европейски суперкомпютри, ще бъдат разположени в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания. Инициативата е давана като добър пример за сътрудничество между страните в ЕС, който стимулира иновациите и засилва конкурентоспособността. Осемте центъра ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области - от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.  


Коментари (1)

Суперкомпютър Нали вече инсталирахме такъв суперкомпютър, който май не работи. А какво се случва с цифровата телевизия, само 5-6 канала за простосмъртните българи, и много кабеларки. Преди бойковата цифровизация, телевизорът ми е с вграден цифров тунер, ловях 13 телевизии, след само 5. Това е като неграмотни хора да управляват България, то и електронно правителство няма, но еврокомисар имаме.
17.06.2019 09:08 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още