Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов и Щайнмайер обсъдиха разширяването на двустранните връзки и предизвикателствата пред Европа

Политика

Борисов и Щайнмайер обсъдиха разширяването на двустранните връзки и предизвикателствата пред Европа

Борисов и Щайнмайер обсъдиха разширяването на двустранните връзки и предизвикателствата пред Европа - Tribune.bg
Снимка:

Българският премиер и президентът на Германия разговаряха в рамките на 56-ото издание на Мюнхенската конференция по сигурността

Разширяването на ползотворните двустранни контакти във всички сфери и актуални европейски въпроси бяха част от темите по време на срещата между министър-председателя Бойко Борисов и президента на Федерална Република Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Разговорът им се състоя в рамките на 56-ото издание на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна динамичното двустранно сътрудничество в редица сектори, в които двете държави имат традиционни връзки – политика, икономика, сигурност, туризъм, образование и култура. „За нашата страна Германия остава водещ важен партньор в много области. Това отлично партньорство е основа за успешното справяне с предизвикателствата не само пред нашите две страни, но и за цяла Европа“, отбеляза Бойко Борисов.

В хода на разговора българският министър-председател очерта активните търговско-икономически контакти между България и Германия. Премиерът Борисов акцентира върху отличните условия за развитие на бизнес у нас и добави, че правителството ще продължи да работи за разширяването на присъствието на български продукти на германския пазар в сектори като електроника и електротехника, машиностроене, информационни технологии. „За страната ни остава приоритет запазването на тенденциите на ръст на двустранната търговия, потенциалът може да бъде увеличен и съм убеден, че ще активизираме усилията си в тази посока“, добави още премиерът Борисов пред президента Щайнмайер. Около 30% от 100-те най-големи инвеститори в България са германски или с германско участие.

Акцент в срещата между премиера Бойко Борисов и президента Франк-Валтер Щайнмайер беше и сигурността. „България продължава стриктно да изпълнява ангажиментите си по опазване на външната граница на ЕС. Мигрантският поток е нулев, имаме цялостен обмен с всички немски и европейски служби, имаме и добросъседски отношения с Турция“, заяви министър-председателят.

Запазването на стабилността и мира в страните от Западните Балкани и насърчаването на тяхната европейска перспектива също бяха част от темите на срещата между премиера Бойко Борисов и президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Двамата лидери бяха единодушни, че Европа трябва да остане единна пред всички предизвикателства и да продължава да бъде фактор, който ще гарантира на европейските граждани сигурност и просперитет.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Марина Със сигурност Щайнмайер нищо не е разбрал от това което нашият Тиквопитек му е казал. Тъй като няма преводач който може да преведе дори по смисъл нещо казана на хераковски диалект. Въпросът е , какво е разбрал Мутропитека от това което му е казано. Или неговото е само да се фотка и да се фука. Фукарапитека няма спиране, особено когато види фотоапарати, камери и телефони.
14.02.2020 21:50 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети