Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Имаме прекрасни отношения с всичките си съседи (ВИДЕО)

Политика

Борисов: Имаме прекрасни отношения с всичките си съседи (ВИДЕО)

Хъбът ни ще се казва „Балкан“, за да може всички да го приемат за свой

Премиерът Бойко Борисов изнесе реч пред Седмото издание на Глобалния бакински форум. В него участват около 450 гости от над 70 страни. Българският министър-председател е в Азербайджан с мисията да преговаря за получаване на допълнителни газови обеми за газоразпределителния център „Балкан".

„Казва се Балкан – всички го имат за свой. Така няма да се говори за турски, български, сръбски, черногорски, албански поток. Балкан е символ на Балканите и мисля, че ще се приеме много добре“, заяви премиерът пред участниците във форума.

Борисов подчерта, че страната ни не е в конфликт с никого и има прекрасни отношения със съседите.

„Можем да кажем, че днес с всеки един от нашите съседи имаме прекрасни взаимоотношения. Те са именно на това позовани – добросъседство, взаимна изгода, уважение, религиозни, културни и всякакви ценности“, изброи той.

За пореден път Борисов подчерта, че Европа е най-доброто място за живеене. Като основен проблем в момента той посочи хаосa около Брекзит. Премиерът разказа, че само за последните 10 дни, два пъти е бил търсен от британския си колега Тереза Мей.

„Към днешна дата надали има някой, който да е оптимист по темата, и ако се стигне до Брекзит без сделка, това касае милиони хора, като последствията ще са много тежки за всички“, предупреди той.

Министър-председателят и президентът на Азербайджан Илхам Алиев обсъдиха възможностите за задълбочаване на енергийното сътрудничество между двете страни. Борисов подчертал, че очаква тази година азерската петролната компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България в населените места - с две цели – чистота на въздуха и конкурентоспособност, съобщава Правителствената информационна служба.

„През 2019 и 2020 г. можем да завършим това, което години наред договаряхме“, заяви българският министър-председател и добави, че България разглежда Азербайджан като важен източник за диверсификация на доставките на природен газ, с цел повишаване на енергийната сигурност на страната ни и в региона на Югоизточна и Централна Европа.

Премиерът Борисов отчете стратегическото енергийно партньорство между двете страни и посочи Азербайджан като един от основните източници на газ за регионалния газов разпределителен център „Балкан“.

По време на срещата президентът Алиев благодарил на премиера Борисов и подчертал, че миналогодишната визита на българския министър-председател в Баку е дала добър импулс на двустранните отношения.

„Имаме добър потенциал в политическото сътрудничество, често се срещаме, винаги се подкрепяме едни други“, казал Алиев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Мина Така е, всички са ни приятели, не трябва да го губиме това
14.03.2019 23:03 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети