Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов инспектира Южната дъга в София: Задръстванията останаха в миналото

Политика

Борисов инспектира Южната дъга в София: Задръстванията останаха в миналото

Борисов инспектира Южната дъга в София: Задръстванията останаха в миналото - Tribune.bg
Снимка:

Задръстванията на Околовръстното шосе в София са в миналото, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който огледа на място напредъка по реконструиращата се 6-километрова отсечка от Южната дъга на Софийския околовръстен път (СОП) между връзката с АМ „Тракия“ и кв. „Младост“.

Той провери работата по проекта заедно със зам.-регионалният министър Николай Нанков. 

Премиерът Борисов изказа благодарност към строителните екипи за бързината и качеството, с които работят по трасето. По него вече са монтирани две от три пасарелки, има изградени стоманен пешеходен мост с дължина 48 метра, тротоари и кръгови кръстовища на пътните възли.

„В този участък се чакаше по два часа и половина в задръстване, особено в петък и неделя вечер. Сега хората ще го минават в рамките на минута и половина“, отбеляза министър-председателят. Борисов изтъкна, че строежът на Южната дъга е мащабен проект с грижа към хората, който предвижда изграждането също на парковото пространство и велоалея в района на река Искър.

Съоръженията в участъка ще бъдат с нощно осветление, настилка от висококачествен декинг и парапети. Те ще бъдат покрити и хидроизолирани, а металните им елементи ще бъдат поцинковани и прахово боядисани. Предвидени са асансьори, които ще осигурят достъп на майки с детски колички, възрастни хора, хора с увреждания и велосипедисти.

6-километровият участък от СОП по договор трябва да е готов до края на 2021 г., но с темповете, с които строителите работят се очаква обектът да се завърши по-рано. Изпълнени са всички мрежи от инженерната инфраструктура, изградени са съоръженията в отсечката и са положени долните асфалтови пластове. Със затоплянето на времето ще бъде положен и последният слой.

Разширението на над 6 км от Софийския околовръстен път в отсечката от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“ стартира през октомври 2019 г. Съществуващият двулентов път се реконструира в 6-лентов и с него ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма” и „Тракия”, ще се улесни транзитният трафик от АМ „Европа“ и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети