Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Всеки път, когато Радев се обади, излиза рейтингова агенция и казва какво мисли за България (ДОПЪЛНЕНА)

Политика

Борисов: Всеки път, когато Радев се обади, излиза рейтингова агенция и казва какво мисли за България (ДОПЪЛНЕНА)

Борисов: Всеки път, когато Радев се обади, излиза рейтингова агенция и казва какво мисли за България (ДОПЪЛНЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът Бойко Борисов направи инспекция в Родопите. Той отговори на атаките на президента Радев, който вчера определи мерките за „пожарни и закъснели“, бюджетът – за „разоряващ“. Борисов попита с какво право държавния глава определя бюджета като „разруха“, а икономиката като „нереформирана“, след като международните рейтингови агенции излизат след него и го оборват. 

„Това бил бюджет на разрухата. Но никой не знае какво ще стане, като ние се готвим и ако зависи от нас ще го изпълним през цялата година. Искам да напомня, че съм вадил държавата от най-тежката финансова криза, когато победихме Тройната коалиция, а имахме и дупка в бюджета. Направихме най-постния бюджет и ми се подиграваха, че пицата е постна, но ние трябваше да стискаме здраво, за да мине държавата през  финансовата криза. БВП беше към 56 млрд, а сега в кризата е 119 млрд, лв., не само извадихме и стабилизирахме финансите, но тази година ни приеха в Европейския банков съюз на най-стабилните държави и чакалнята на еврозоната.

Втория път заварихме изтърбушената КТБ -  4.7 млрд. лв. дупка, която работихме и събирахме от контрабандата, за да запушим и ги възстановихме.

Тогава платих, уважаеми Радев, двата руски реактора за Белене и плюс това френския съд ни начисли и по 300 хилиди на ден. Плюс неплащането на сметките на американските централи - общо над 6 млрд. тръгнахме на минус и изправихме държавата. Кое ви дава право да ми кажете, че това е бюджет на разруха?!", попита Борисов, обръщайки се към президента.

Борисов обясни, че всеки път щом Радев излезе да си покаже злобата се появява международна агенция, която да го обори.

"Преди няколко седмици световната кредитна агенция "Мудис" ни вдигна кредитния рейтинг. Излиза Радев да говори, а след това веднага някоя световна кредитна агенция опровергава всичко. Снощи "Стандарт енд пуърс" пак ни дадоха добър рейтинг и стабилна перспектива. Най-голямата прогнозираща в света агенция и всички инвеститори ги четат, казва че в България има стабилна перспектива. "Фич" също ни даде висок рейтинг. Вчера излезе Радев и веднага го зашлевиха.

Както и перспективата за следващата година – за разрухата на Радев остава стабилна. А очакванията на агенцията са бързо възстановяване на икономиката и гарантиране растеж за следващите две години. Той подчерта, че е отчетено по-устойчиво вътрешното търсене е на фона на пандемията.

"За разлика от други държави, ние лятото пуснахме всичко, когато нашите съседи затваряха, ние пуснахме икономиката за работи. Нас може да ни обвините, че говорим неистини, но тези хора, тези световни агенции, ги слуша целия свят. Видяхте вчера въпреки пандемията, моловете бяха пълни, това уплашен и беден народ ли е?! Нека купуват, това е хубаво. Ние бяхме от седемте държави, които първи сложихме програмата за възстановяване.

България се развива правилно, харчи толкова, че и бизнесът, и работещите, и пенсионерите да имат повишени доходи! Имаме стабилни финансови резерви, членове сме на банковия съюз!", подчерта Борисов.

"С една дума министър Ананиев направи бюджет, с който да може максимално много пари да отидат при хората, в най-голям кръг от хора. Хората на първа линия получиха възнаграждения, облекла, маски, всичко необходимо. Убеден съм, че след кризата, когато и европейската икономика тръгне, ние първи ще излезем от кризата. Първи затворихме пролетта, за да се подготвим за пандемията, последни затворихме сега и изчакахме, защото бяхме готови.

Виждате и как затваряме - само да не може да се отиде в ресторантите и кръчмите, всичко друго работи", отчете още Борисов.

 

Борисов: Моите опоненти казват, че лъжа народа и хвърлям пари от джипката

По-рано премиерът инспектира две села в Родопите. С него отново бяха финансовият министър Кирил Ананиев, образователният Красимир Вълчев и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Край село Рохлева премиерът спря при група хора, на които обеща, че след ремонта на пътя, ще бъде изградена и подпорна стена.

„Моите опоненти казват, че лъжа народа и хвърлям пари от джипката. Но виждате и какво оставяме след себе си – училища, детски градини, училища, подпорни стени. Затова министър Ананиев е заложил 760 милиона повече за общините. Като обещаваме, го изпълняваме”, заяви премиерът.

На място хората помолиха премиера да се погрижи за подпорна стена, която са чакали от 30 години. Те се оплакаха, че тя не е била оправена по време на Тройната коалиция. Премиерът обеща, че тя ще бъде направена, щом времето позволи.

"Добре, ще огледаме сега и щом може да се работи и няма сняг, се заемаме. Но вие да сте ни свидетели, че нищо не е направено. Защото те са толкова нахални и нагли, че ще дойдат и ще кажат, че правим втора стена, която е имало, а то няма. Каквото сме поели ангажимент в Родопите сме го направили", отсече Борисов.

От там премиерът се отправи към местното училище в село Бирково, за да види извършения в него ремонт.

 Борисов съобщи в друго видео, че се работи както по големите инфраструктурни обекти, така и за по-малките пътни артерии. „Поехме ангажимент да изградим пътища до селата във Велинградско и този от Аврамово до Биркова е готов.“ Асфалтирани са и 3-те километра от село Кръстава до Асанова махала, написа в профила си премиерът. „Когато средата за живот непрекъснато се подобрява, когато се правят инвестиции, когато има достатъчно работни места - населените места в Родопите и цялата страна ще се развиват, младото поколение ще има перспектива, а християни и мюсюлмани ще продължат да живеят в дух на разбирателството и толерантност."


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети