Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов лично при Радев: Правителство може да има само с първия мандат и то ще е на малцинството - (ВИДЕО/ОБНОВЯВА СЕ)

Политика

Борисов лично при Радев: Правителство може да има само с първия мандат и то ще е на малцинството - (ВИДЕО/ОБНОВЯВА СЕ)

Борисов лично при Радев: Правителство може да има само с първия мандат и то ще е на малцинството - (ВИДЕО/ОБНОВЯВА СЕ) - Tribune.bg
Снимка:

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, придружен от Томислав Дончев и Делян Добрев, се появи точно в 9.00 ч. в президентството на България.

В този час и Румен Радев покани първата политическа партия в 50-ото НС.

 "Изминаха две седмици от изборите, които ви отредиха да сте първа политическа сила. Поздравявам ви с този резултат, който обаче ви натовари и с основната отговорност по формирането на мнозинство и съставяне на правителство". С тези думи президентът даде ход на разговорите.

"Продължават анализите от изборите. Важно да си отговорим на въпроса защо българите отказаха да гласуват. Очаквам вашият анализ, както и отговор как вървят преговорите с останалите политически партии за съставяне на кабинет".

Бойко Борисов отчете, че действително ниската избирателна активност е нещо, което притеснява всички.

"Последните години обаче ходим 10-11 пъти на избори. Това усещане за пренасищане на състезанието между партиите вече стига своя връх. Резултатите на ГЕРБ да добри. Водим над 11 %, но политическата система е такава, че взима от големите и дава депутати на малките партии. Проблем е, че не можем да излезем от предизборната реторика. Държим се все едно отиваме на избори, а няма да правим правителство", констатира лидерът на ГЕРБ.

"Демокрацията подрежда партиите по волята на народа. И сега излиза, че на практика няма как да се състави правителство. Избирателите на ГЕРБ, които са дали гласовете си не искат да побеждава ГЕРБ и да получават Денков. Не искат да побеждава ГЕРБ и да получават експерти. Не искат ГЕРБ да носи отговорна.остта и пасивите, а друг да ни представлява", отсече Борисов.

Той беше категоричен, че не може предпоследните и последните да казват кои ще са експертите.

"При това антагонистично говорене, аз не виждам как може да се случи нещо освен само с първия мандат. Няма как да се случи във втория, няма как да се случи и в третия".

"Най-вероятно ще взема папката с мандата. Ще дойда с кандидата за премиер. Той ще е от ГЕРБ. Няма вариант освен да направим правителство на малцинството", категоричен е Борисов.

Той отново повдигна темата за избирателната система и заяви, че може да се мисли и за смяна.

А по отношение на преговорите за съставяне на правителство, той отново подчерта:

"Те вече начертаха червените линии. Може ПП-ДБ да вземат да върнат жеста. Не може всичко да е на тяхното".

"България последните три години е донор на ЕС. Ние даваме повече, отколкото получаваме. Нищо не се усвоява".

Очаквайте подбоности!


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати