Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Машинно гласуване, но като в САЩ, а не във Венецуела (ВИДЕО)

Политика

Борисов: Машинно гласуване, но като в САЩ, а не във Венецуела (ВИДЕО)

Няма да се откажем от хартиения вот, направете усилие, иначе НС спира, каза лидерът на ГЕРБ

„Чудех се много, когато на Правната комисия приехме предложението на ПП и Кирил Петков за законопроект за КПКОНПИ. Всъщност те са търсили повод да счупят и последното работещо Народно събрание. Това е нашият прочит”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията след срещата с парламентарната група на партията.

Той нарече това атентат срещу демокрацията „Ако този законопроект влезе в пленарна зала, ние ясно декларираме, че ГЕРБ и СДС ще оттеглят законопроекта. Ще останат Обществения съвет, оставането на район „Чужбина”, посочи Борисов.

„Апокалипсисът след Кирил и Асен е непоправим, знаят го и от ДБ. Търсят си повод да отидем на избори. Ние от хартиената бюлетина няма да се откажем, няма да се откажем и от машинното гласуване. Затова призовах преди седмици да се въведат машини от САЩ, Франция, Австралия, а не на машините на Мадуро”, изтъкна лидерът на ГЕРБ. Борисов призова депутатите да проявят здрав разум, за да се запази парламентът да работи. Предложи да се върнат в зала - Изток или Запад, още днес, дори през уикенда и да обсъдят Изборния кодекс.

Заяви, че е с две ръце за машинно гласуване, но такива машини, каквито са в САЩ, а не „във Венецуела и при Мадуро”.  По думите му целта е да се „покрият поразиите, които направиха”.

„Виновни сме, че ги побеждаваме по техните правила, с техните вътрешни министри, с техните машини и флашки. Ние сме последните, които се плашим”, коментира още той. Според Борисов не е отговорно да не се влиза в пленарна зала, както правят ПП и ДБ: „Вчера в Стокхолм арбитражът, за което Добрев предупреждава от месеци, прие и осъди Финландия за 300 млн. евро по договора за „Газпром”. Ако същият съд или подобен отсъди за България, ние ще трябва да платим над 2 млрд. лева. Без парламент от кой бюджет ще извадят тези пари”, коментира още Борисов.

Той заяви, че днес парламентът няма да работи, няма да има правителство и попита срещу какво ще протестират от ПП и ДБ. 

„Те отвън ще си правят веселба. Ние не сме инсталирали машини, които изписват „Дневникът е подправен”. Флашките ги носиха в торби. Как се контролира това, имало мърляви протоколи, ние сме казали видеонаблюдение в комисиите. Второ в тези комисии има хора от всички партии”, подчерта още лидерът на ГЕРБ. 

„Изборният кодекс е само претекст, Десислава Трифонова получи отговор от Джемкорп, меморандумът не е прекратен”, коментира още Борисов.

„Не може само ние да се държим отговорно, а те да са като деца на Хелоун”, поясни той и добави, че и ГЕРБ могат да стоят в коридора и да дават интервюта.

Председателят на НС Вежди Рашидов допълни, че той лично предпочита да гласува с хартиена бюлетина, защото „харесва шума на хартията“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп