Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Ще внесем в НС предложение за мораториум върху тегленето на заеми (ВИДЕО)

Политика

Борисов: Ще внесем в НС предложение за мораториум върху тегленето на заеми (ВИДЕО)

Борисов: Ще внесем в НС предложение за мораториум върху тегленето на заеми (ВИДЕО) - Tribune.bg

„Държавата трябва да премине през това, което се случва в момента, ние да бъдем търпеливи и да уважаваме избора на избирателите“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, в Арбанаси.

Той благодари най-напред на  избирателите на партията, който са били подложени на терор. По думите му и в най-лошите им представи за демокрация не включвало полиция да влезе в СУ два дни преди вота.

„Чак такъв терор и сплашване", каза Борисов и добави, че всеки, който се осмелил да гласува ГЕРБ, щял да бъде смачкан.

Той изтъкна и ниската избирателна активност и добави, че над 70 % не отишли да гласувал. Ако те били организирали вота, техните опоненти и Радев, щели да го определят като провал.

По думите му е можело да има стабилно управление между партиите на промяната и ГЕРБ-СДС.

„Как се прави промяна с Румен Гечев - световния шампион по фалиране на банки да дава предложения за банкова стабилност. Или Румен Овчаров, Емилия Масларова или Атанас Атанасов са по-приемливите. И да внимават какво предлагат за бюджета“, каза лидерът на ГЕРБ.

„Когато два пъти подред кажеш, че Крим е руски и в понеделник после пуснеш съобщение, че едва ли не са те разбрали - това е трик“, коментира още той. 

Борисов заяви, че първо Рашков и кметът на Перник в началото са внушавали, че пътят е виновен за инцидента на „Струма“ и ГЕРБ.  „Едва вечерта медиите съобщиха, че участъкът е строен от Гагаузов“, подчерта той.

Според него „Хемус“ десетилетия няма да бъде пусната. А изграждането на магистрала от Констанца до Истанбул ще е за сметка на развитието на Бургас и Варна.

„Вие не сте свързали севера и северозапада, а как изглеждат мантинелите, които не са подменени нито на „Тракия“, нито на „Хемус“. Борисов каза, че прегорите са като предизборен дебат и попита защо тези дебати не са проведени преди вота.

„По половин милиард теглят всяка седмица, близо 4 милиарда към днешна дата дългове и заеми. Тези пари трябва да се върнат от вас и вашите деца. Тихомълком всеки понеделник се тегли по половин милиарда“, подчерта Борисов.  Той каза, че всички искат да няма данъци, да има безплатни детски градини – само социалните мерки са 15 милиарди по изчисления на Деница Сачева.

„Бюджетът се прави от управляващите, защото основното мерило е да се пази дефицита. Опозицията иска да се дава повече, а управляващите гледат да са в рамките на дефицита и ЕК ще направи процедура за свръхдефицит. Давам предложение, ако те внесат всички предложения в зала партиите гласуваме, че сме съгласни“.

По думите му икономиката е в колапс и няма от къде да дойдат всички тези средства. Според него амбицията е хубаво нещо, но трябва да се съчетаят с опита. И даде да се разбере, че всички предложения по време на преговорите може да минат, а за тях няма да има пари.

„Те ще се сблъскат по собствените си предложения“

Поясни, че явно ще има кабинет и в НС може да разчитат на 100 % подкрепа от ГЕРБ в зала, а така сметката ще стигне до 30 млрд. лева. „Чакам с нетърпение да видим радостната новина в преговорите - че навсякъде има по 95% в преговорите. Това е прекрасно - ще има правителство“, каза той.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че е сложил опитни хора начело на листите, защото имаме 3 кризи- миграция, ковид и финансово-икономическа.

„Да дадеш медал и да кажеш, че си се справил с пандемията на фона на пълни морги. Това е гьонсуратлък“. И хоро да играеш в щаба на Радев след вота“

По думите му цялата предизборна кампания била за „Хемус“, а сега след инцидента на „Струма“ станало ясно, че партията на Бойко Рашков е строила без утвърдителни процедури. Отново защити тезата за много нарушения, особено с машините.

„Да разкарва Петя Аврамова и Нанков 2 дни преди изборите“

Според него въпреки уверенията на Асен Василев, че няма да се вдигат данъците, може и да не се изпълни, предвид всички обещания за разходи.

По думите му малкия бизнес вече са почувствали скока на цената на тока.

„ При 15 % скок на тока, а имаше рекордни дни. Няма реакция. Не е новина. Теглиш милиарди. Не е новина. Първи по смъртност. Не е новина. Починали възрастни хора. Не е новина“.

Борисов даде да се разбере, че не е лесно да се управлява в коалиция, както и да мине бюджета през НС, където месеци наред се водят разговори с партиите, кметовете.

По думите му истински притеснителното е отново затварянето на Европа и света след новите мутации на вируса. 

Борисов напомни, че нямаме работещ план за възстановяване, а наред с това постоянно се теглят заеми. Той отново изтъкна, че ГЕРБ се отнасят най-добронамерено към съставянето на правителство, но отново подчерта - при тази нечувана избирателна неактивност, това правителство не е на всички българи, а на малцинството.

Едно от първите предложения, които ще направят в НС е мораториум върху тегленето на дълг.

По думите му това трябва да си реши редовния кабинет, а не служебен, още повече това сега според него е неизгодно, особено като се случва всеки понеделник.

„Пазарът усеща, че си слаб и кървиш. Именно затова продават псевдокнижа на вътрешния пазар. Това им е схемата“. 

Според него два бюджета няма да стигнат, за да се изпълнят обещанията, които сега дават на преговорите за кабинет. 

Той предупреди ПП да внимават какви мерки предлагат за бюджета.

„Обикновено опозицията иска повече харчове, за да се покажат на избирателите си, а управляващите предлагат консервативен бюджет, за да не се прехвърли дефицита“.

„Предизборната кампания е обърната с главата надолу, както хаосът, в който ни оставиха“, заключи Борисов.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Бойко Борисов
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети