Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов на среща на високо равнище на ООН: Ще бъде Десетилетие на възстановяването

Политика

Борисов на среща на високо равнище на ООН: Ще бъде Десетилетие на възстановяването

Снимка:

„Дневният ред, който заедно начертахме за устойчиво развитие до 2030 г., е особено важен за България като ключ за справяне с неравенствата и начин за постигането на проспериращо и мирно общество“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на изказването си в първата за Десетилетието на действието Среща на високо равнище по устойчивото развитие, която се провежда в рамките на Общия дебат на Общото събрание на ООН. Тази година форумът и съпътстващите го събития се състоят изцяло онлайн заради пандемията от COVID-19.

Пред световните лидери българският премиер подчерта, че още с приемането през 2015 г. на 17-те цели за устойчиво развитие на ООН, държавите членки поемат и дългосрочен ангажимент за постигането им. Сред тях са изкореняването на бедността, икономическото развитие, намаляване на неравенствата, качествено образование, мир и справедливост.

„Остават ни само 10 години за изпълнението им и е необходима пълна мобилизация на международната общност“, посочи министър-председателят Борисов. Той акцентира, че заради пандемията от COVID-19 се наблюдава изоставане в изпълнението на целите, като на преден план излизат изострените социални неравенства, бедността, сериозните последствия от промените на климата.

„Пандемията от COVID-19 ясно показа, че Дневният ред 2030 е по-важен от всякога. Обявеното Десетилетие на действието ще бъде и Десетилетие на възстановяването с фокус върху целите за развитие“, отбеляза Бойко Борисов. Той бе категоричен, че пандемията е показала също, че нито една държава не може да се справи сама с последиците.

„Необходими са тясно сътрудничество и координирани действия. Всички ние трябва да изпълним своя дял от ангажиментите си при стриктното спазване на принципа “никой да не бъде изоставен” и с участието на заинтересованите страни“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. По думите му ангажираността на неправителствения сектор, бизнеса, младежите, академичните среди, уязвимите групи и местното управление е ключова за постигането на начертаните 17 цели.

Премиерът Борисов припомни, че тази година България представи първия си доброволен национален преглед на изпълнението на целите. Наред с постиженията бяха идентифицирани и някои предизвикателства пред постигането им. „Необходимо е подобряване на качеството на образованието и здравеопазването“, очерта българският министър-председател в изказването си на срещата на високо равнище. Той постави акцент също върху необходимостта от надеждно прилагане на законодателството за опазване на природата.

„Планираме да изградим национален механизъм за координация на изпълнението на целите на ООН за устойчиво развитие с участието на правителството и широк кръг заинтересовани страни“, допълни Борисов.

Пред участниците в срещата премиерът изтъкна, че мотото на българския парламент “Съединението прави силата” е напълно валидно и по отношение на постигането на целите на ООН. „България е готова да изпълни своята част. Време е за действия“, каза още Бойко Борисов.

В срещата на високо равнище с българския министър-председател участваха още 23-ма държавни и правителствени ръководители от страни като Австрия, Финландия, Норвегия, Словения, Аржентина, Перу, Ливан, Мароко, Република Южна Африка и други.  


Коментари (8)

Тази мутра е срам и позор за България. Трябва да бъде съден за екстрадирането на противниците на Ердоган.
18.09.2020 23:48 / Отговор
гнус А къде е президента ви бе другари?!Защо никой никъде не го кани на срещи?!Та чак и другаря ви путин изобщо не го поканва на среща ,и за газовите разпределения?!Защото президента ви просто заема тази фигура като не е свършил до ден днешен работа за 1 гр сол бе другарю!!!
19.09.2020 07:35
МРАКА ОТ МРАКАТА РАЗПО РЕТИНО, КОГА ЩЕ ВЪРНЕШ ГРАДСКИЯ БАСЕЙН НА БАНКЯ БЕ?
МАЙКА ТИ ДА ЕВА МРЪСНА БУЛ - ГЕРАШКА!
https://www.youtube.com/watch?v=-RPYeMywhJI
...НЯМА МЯСТО, КЪДЕТО ДА СЕ СКРИЕШ ОТ МЕН!
СЕ ПЕЕ В ПЕСЕНТА :)
20.09.2020 10:07 / Отговор
АСЕН ИЛИЕВ ЖИВОТНО, ЩЕ ТИ ИЗКАРАМ ПИКОЧНИЯ МЕХУР С РИТНИЦИ!
И НА ОНОВА ЗОМБО ПРАСЕ, КИРИЛОВ СЪЩО!
ВЪЗРАСТНИТЕ ЖЕНИ, КОИТО СА РАЖДАЛИ ПОНЯКОГА СЕ ИЗПУСКАТ, ВИЕ Е ТУКА ПРЕД ВСИЧКИ ВИ ОБЕЩАВАМ 2- ТЕ ПЕДЕРАСЧЕТА, КРЪВ ЩЕ ПИКАЕТЕ!
20.09.2020 10:22 / Отговор
АСЕН ИЛИЕВ ОТ ПОНЕДЕЛНИК, ЩЕ ТЕ ДЕБНЕМ ПРЕД МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ С 2 - ТЕ СЕКИРИ, ДА ТИ ОТСЕКА ГЛАВАТА!
20.09.2020 10:23 / Отговор
МРАКА ЩЕ ВИ ДАМ АЗ, ЕДНО ПОРНО С ПИКАЕНЕ, АМА НА КРЪВ!
20.09.2020 10:53 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още