Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Явно не е новина рекордната цена на тока и, че сме първи по смъртност в ЕС (ВИДЕО)

Политика

Борисов: Явно не е новина рекордната цена на тока и, че сме първи по смъртност в ЕС (ВИДЕО)

Борисов: Явно не е новина рекордната цена на тока и, че сме първи по смъртност в ЕС (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Трябва да се вземат мерки, държавата не е готова и те не са готови да управляват, категоричен е бившият премиер и лидер на ГЕРБ

„Рекордните цени на тока и газа, явно вече не са новина. Виждам, че има заигравка с думите, че по цял свят е така.“ Това коментира лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов по време на среща с актива на партията в Силистра.

Той даде за пример, че една и съща стока не е на една и съща цена в България и Полша.

У нас токът се е вдигнал с 400%. Не с 4%, не с 5 стотинки. Горивото в АЕЦ „Козлодуй“ не се е покачило. Въглищата са осигурени и не са на повишена цена. А на фактурата на една шивашка фабрика е 380 пъти нагоре. Къде отиват тези пари? ВЕИ-тата са държавни?“, допълни още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че вече са нанесени щети на всички бизнеси и предприятия

„Ние при тези цени на тока и газа не сме конкурентно способни. Ето например торовете – миналата година бяха 450лв. сега са 1450 лв. Горивото е повишено. Нафтата е по-скъпа от бензина, а машините работят с нафта. Как да има конкурентоспособност. Не виждам как ще реши въпросът.“, категоричен е бившият премиер.

Бойко Борисов отбеляза, че в момента управляващите се интересуват само от това кай какви хора ще си назначи в министерствата и агенциите, а друго не ги вълнува.

„Рекорден брой заболели от Ковид и вчера и днес. И пак много починали. Мрем и това вече, явно не е новина. Това, че сме първи по смъртност в ЕС от няколко месеца никой не го вълнува.“, допълни той.

„Акад. Денков и той се научи да шикалкави. Сега не било затваряне на училища, било ваканция. Кого лъжете? Нали родителите пак трябва да са вкъщи?“, коментира Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се учуди на новината от вчера, че Македония няма да има териториални претенции към България, по думите му Нациите и народите се крепят на историята, а правителството я е оставило на заден план :

„Спете спокойно, Банско остава свободно. Представете си на среща с гърците или турците да кажат, че няма да имат териториални претенции. Никога пред мен македонски политик не си е позволявал да каже подобно нещо и вчера е първа новина, че РСМ няма да има териториални претенции. Нациите и народите се крепят на историята, а ние я оставяме на заден план.“

„Минали сме през много лоши, тъжни и нещастни събития на нашата родина, но сме се въздигали. Такава тема да ми повдигат, че се отказват от историята. За първи път отива като държавник и да не сложи едно цвете пред паметника на Гоце Делчев.“, допълни бившият премиер.

Борисов коментира и директната линия към РСМ, като заяви, че тя ще трябва да се дотира от държавата и даде за пример, че РСМ си строят магистрали към Косово и Сърбия, но не и към нас.

По повод думите на Пендаровски, че у нас имало македонско малцинство е добре да се види Конституцията ни, която дава равни права на всички. Борисов смята, че това е опасно, защото ако РСМ признае българско малцинство, то ще очакват ли реципрочност.

Лидерът на ГЕРБ допълни, че Петков много умело е бил вкаран в капана на фашизма и е опасно да се говори за подобно нещо. Той припомни как единствени българите са спасили над 50 хиляди евреи - единствените и има открити паметници и в Израел.

Влизайки в капана за фашизма ние се отказваме от подвига на българския народ да се опълчи на Хитлер.

„Точно въпроса за историята и тези проблеми които замитаме ни спираха тези две години. Работата на историческата комисия, учебниците, надписите по паметниците, езика на омразата.", заяви той.

Бойко Борисов е абсолютно против да се ползва език на омраза и унижение от страна на България.

„Никога нашата памет не трябва да изневерява, че Гърците бяха истински съседи и ни помогнаха, ние трябва да направим същото, но има теми по които не може да се отстъпва. Ще спим спокойно, няма да има териториални претенции към страната ни. А за краткото име беше говорено още преди две години“, припомни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ е категоричен, че ще излезе наяве и аферата с машините с по време на изборите. Той припомни, че социолозите с голяма точност са познали резултата  на президентските избори, за разлика от парламентарните.

„Приемам избора на българския народ и се съобразявам с него. Какво мисля за мандата на Радев е трудно да се каже, защото той премина в сянката на моя мандат. Ние направихме така че в София да дефилират всички лидери в Европа и главния прокурор на САЩ. През тези години толкова много неща сме направили, а оценката дават хората. Единствения въпрос е как социолозите познаха неговия резултат с точност, но не и на парламентарния вот и рано или късно тази афера с машините ще излезе.“, заяви Борисов.

„Тревожим се, защото ако не се спрат кражбите във ВИК сектора 30-40 милиона са отишли в този сектор, ако не се спрат сметките за ток, трябва да се вземат мерки. Държавата не е готова и те не са готови да управляват“, категоричен е бившият премиер и лидер на ГЕРБ.

„Българските пенсионери – това е тема, която също много се изкривява. Актуализацията на пенсиите по закон е всеки, който е работил, може да не е справедливо, но е така. Когато влезе кризата всички имаха нужда от помощ. И затова приехме да дадем по 50 лв добавка, така се прави в кризата – всеки има нужда от лекарства, храна, ток”, коментира Борисов.

„Докладът от вчера на БНБ сочи, че преките чужди инвестиции в страната от януари до ноември 2021 г. намаляват с 47% спрямо същия период на предходната година, а министър Лорер каза, че потоци от чуждестранни инвестиции текат към България. ”,учуди се експремиерът.

Борисов коментира и „побългарения“ зелен сертификат, който беше въведен по времето на служебния министър на здравеопазването в служебния кабинет на Румен Радев – Стойчо Кацаров.

„Цял свят въведе зелен сертификат. Любимецът на Радев – Кацаров също го въведе. Но той е побългарен. На първа доза ти дават сертификат. Къде го има това. Ясно е казано сертификат на ден след втората ваксинация. Има си разпоредби.“, обясни той.  

Още подробности от срещата на Борисов с актива на ГЕРБ в Силистра вижте във видеото:


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети