Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов със среща за проблемите на туристическия бранш: Рашков всеки ден излиза да говори срещу „Хемус“, никога няма да я довършат (ВИДЕО)

Политика

Борисов със среща за проблемите на туристическия бранш: Рашков всеки ден излиза да говори срещу „Хемус“, никога няма да я довършат (ВИДЕО)

Снимка:

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е на среща с туристическия бранш в централата на партията. На срещата присъства рекламният бос Красимир Гергов и шефът на Пампорово Мариян Беляков, както и бившият министър на туризма Николина Ангелкова. Само преди дни той имаше такава с туроператорите и ресторантьорите, за да се обсъди ситуацията с кризата.

Мартин Захариев заяви, че ГЕРБ са единствените, които ги канят, за да чуят какви са проблемите им и да се вземат някакви решения. Той представи своята идеята на всеки влязъл турист в България, държавата да дава по 10 лв. на туристическия бранш.

„Това да бъде облечено в закон, а тези средства след това се връщат в държавния бюджет. Захариев заяви, че тази практика е въведена в Германия, където работи като часовник и те са готови да работят заедно с новия концесионер на Летище „София“, който също е готов за осъществяването на тази идея. Той подчерта, че до момента не е имало никакво разбиране от служебния министър на туризма Стела Балтова, като чакат следващия министър с надежда, че нещата ще потръгнат.“, обясни той.

Полина Карастоянова и Захариев подчертаха, че най-голямо разбиране и непрекъснат диалог са имали с Николина Ангелоква в качеството й на министър на туризма, а и след това тя е продължила да работи с тях.

„Ние не сме срещу никого, ние сме с всеки, индустриална организация сме и работим с който кара влака, заяви още Захариев и заяви, че болката е за пари и за уважение“, заяви Захариев. 

„Ние сме единствената организация, член на световния борд по туризъм“, заяви Карастоянова.

„Ако бях министър-председател щях да направя план Маршал за туризма и да рекламирам“, каза Красимир Гергов.

„Поздравявам ви, че след 10 години имате стабилно ръководство, това е огромно време“, каза Борисов. Той коментира, че могат да се гарантират тези 10 лева на турист, защото тези пари се изкарват. Борисов отчете, че у нас по телевизиите има масирана реклама на турските курорти и много от нашите сънародници отиват именно в съседната ни държава.  

„В рамките на тези 10 години колко пречиствателни станции сме направили за Черноморието, милиарди вложихме, за да имаме гарантирано море, отсече Борисов. Над 100 милиона отидоха за Созопол, мръсната вода там течеше на плажа и така до Лозенец, и Слънчев бряг и Бургас и Сарафово, Варна, Златни пясъци, Приморско Несебър, всичко се пречиства - огромни инвестиции са направени от страна на държавата за туризма. Същото е и в планините. Но като тръгна,, ми викат: Стига си говорил за пречиствателни станции...а като идеш преди на море и детето с разстройство“, припомни бившият премиер.

Той допълни, че напролет от магистрала „Тракия“ ще е готово до Слънчев бряг трасето, което е огромно съоръжение финансирано от правителството на „Борисов 3“ и ще се ползва главно от туристите.

Борисов цитира лошата прогноза на Европейската банка за развитие, която дава изключително ниски оценки за икономическия растеж на страната ни за последните месеци. Той отчете, че строежите на пътищата към зимните курорти са спрени.

„Днес има 166 души починали. Това е огромен проблем за зимния туризъм, който се задава. Миналата година, при уж лошия модел на Борисов, всички курорти бяха пълни. Сега Европа ще е пълна, а ние ще сме празни, защото сме в лилавата зона. Затова и Балтов е тук, за да призоваваме за ваксинация“, заяви Борисов и допълни, че в момента се опитваме да излъжем с тези „зелени“ сертификати, но всяка държава си има посолство.

„Днес Кацаров започна да говори с моите думи, но защо днес, а не преди 4 седмици. Нямаше да отида аз, проф. Балтов, проф. Кантарджиев и да се вземат общи решения. Радев излиза и вика: „Не ми е до Борисов“. Какъв им беше проблема за „Хемус“, че я спряха, а ние искахме до 2023 да е готова и хората да пътуват нормално.“, допълни лидерът на ГЕРБ.

Борисов получи новина, че Гърция спира българските сертификати, именно поради тяхната недостоверност.

„Днес има 166 починали, от понеделник до днес са над 750 българи починали. Всеки ден в Европа излизат брой заразени, брой починали. Това е огромен проблем за туризма. Сега уж лошият модел Борисов работеше миналата година през зимата. Сега цяла Европа ще работи, а ти къде ще ходиш, каква реклама ще му туриш на това. Затова Балтов седи тука. Ако сравните БВП на държавите в Европа с броя на ваксинираните, има абсолютна прилика. Колкото си по-назад, толкова по-малко ваксинирани. Ние сега с един хартиен локдаун си мислим, че ще излъжем туристите. Посолствата пишат, че сме рискова зона и че не сме ваксинирани. Това е бич за икономиката. Защо? Защото Радев го е страх да не изгуби изборите“, посочи Борисов.

„Хемус“ никога няма да бъде построена, Рашков всеки ден излиза да говори срещу „Хемус“, заяви той. 

„Тези седмици са жизнено важни за всички, които са отишли от летните ресторанти в зимните курорти. Като нямате хора, като народът е уплашен, вие ще пострадате и няма да се съберат данъците“, каза експремиерът.

„Наистина, това, което се случва със зелените сертификати е пряка опасност и за туристическия бизнес“, каза проф. Асен Балтов. Заповедта на Кацаров заблуждава хората, че могат да ходят напред-назад и това допринася за разрастване на пандемията. Постоянно надлъгване има, посочи той.

„Изчегъртаха експертите, от операция го извадиха и го уволниха“,  заяви Борисов за Балтов.

„Гонехме 150 млрд. БВП, ако не беше ковид. Ние ще ги достигнем, като минат артистите и измамниците. Тази седмица сме изгубили повече хора, отколкото от катастрофи за цяла година. 166 души са един голям самолет на ден. Но, ако се увеличи ваксинацията и ако се спаси зимният туризъм...а сега туристите знаят, че тук е развъдник“, заяви той.

Очаквайте подробности!  


Топ новини

виж още

Актуална тема