Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Служебният кабинет ще провали зимния сезон (ВИДЕО)

Политика

Борисов: Служебният кабинет ще провали зимния сезон (ВИДЕО)

Снимка:

Няма мерки, а теглят по половин милиард всяка седмица, подчерта лидерът на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов се среща с туроператори и хотелиери. Поводът са опасенията на бранша, че въведените мерки вече водят до фалити, а помощ от държавата няма.

Борисов подчерта, че докато Европа е преодоляла вече кризата с коронавируса, у нас Кацаров говори за национално бедствие.

„Кого лъжат със зеления сертификат, защо в Англия не те пускат с първа доза. Побългаряваме всичко“, категоричен беше Борисов.

Сравни издаването на зелен сертификат след първа доза ваксина като с шофьорските курсове.

Той допълни, че няма никакви мерки, а в същото време постоянно се теглят държавни заеми - само този месец са изтеглени 1,8 млрд. лева.

На срещата климатологът проф. Георги Рачев, който е експерт и в сектор „Туризъм“, обясни, че в страната ни трябват туристи от чужбина.

„Хората, които се опитват да ни управляват, нищо не правят и само отлагат“, отсече той.

„Турция и Гърция правят сериозна реклама у нас, а ние 36 дни не можем един кораб да изтеглим“, допълни думите му Борисов. 

Напомни, че миналата година всички са работили на максимум. Сега обаче сме били в тъмночервена зона.

„Зимата дойде, в планините вече има сняг. Кой Ханс или Смит, както казваш ти, ще дойде в тъмночервената зона“, каза Борисов. И добави: „Когато ние взимахме решенията, нямаше ваксини и лекарства. А ние заради глупостта си да дадем половин милиард за избори, сега ще провалим и зимния туризъм. Няма да имаме зимен сезон“, възмути се лидерът на ГЕРБ. Напомни, че миналата година без затваряне не можело да се мине. Именно затова въвели мерките 60/40.

Борисов изтъкна значението на магистрала „Хемус“.

Даде да се разбере, че ако са били на власт за Великден щял да пусне аутобана. Обвини служебният кабинет, че парите за „Хемус“ са били заделени, но те са ги похарчили.

Ще убият зимния туризъм. Нали говоря с хотелиерите. Чака ни тежка зима“, коментира бившият премиер.

„Това ли ви е промяната“, попита Борисов и изтъкна, че искат само смяната на главния прокурор Иван Гешев.

Лидерът на ГЕРБ  допълни, че няма дебат за важните теми за цената на тока: „Хванати са в лъжа за цената на газа, няма дебат за нищо.“

„Първо избора беше или да затваряме или зеления сертификат, за нас беше по-добре да работим. Но при 20% ваксинирани това е невъзможно. Казахме, че тази мярка няма да работи. Първия и втория път когато затворихме нямаше ваксини, а сега има 4 вида ваксини. В момента нямаме никакви мерки. Имаме 80% спад на оборота и високи сметки. Бизнеса не е против зеления сертификат, но ясно искахме антителата на преболедувалите да се признават. Това лесно може да се докаже с тест и казахме да го направят за 30 дни. Заведенията са празни.“, категоричен беше от своя страна Ричард Алибегов.

Той допълни, че няма направени никакви икономически мерки в момента, а само преди няколко месеца ежедневно са обсъждали с министър Сачева и Лъчезар Борисов, за да може да има мерки, а сега няма никакви. 

На срещата Николина Ангелкова припомни, че в Народното събрание е било решено да има мерки, а сега правителството на Радев се оправдава, че няма работещо НС.

„В момента ние не можем да оцелеем. Загубихме пазари, позиции и ще са ни нужни години да се възстановим“, заявиха туроператорите.

Те настояха за  спешни мерки. Според тях е добре в следващото Народно събрание да има отделна комисия, която да се занимава с това и са нужни 20 милиона лева за гаранционен фонд.

Борисов допълни, че само за тази година са дадени 500 милиона за избори, които са можели да отидат за съвсем други неща.

„Гаранционен фонд, магистралите да се довършат, направихме и много облекчения“, заяви още лидерът на ГЕРБ.

На срещата присъства и кметът Фандъкова, която подчерта, че плащат с 3 млн. лева повече за улично осветление заради скъпия ток.

Борисов призова служебният кабинет да се вземе в ръце и напомни, че преди седмица са поканили на среща синдикати и работодатели и им показали модела, с който да се тушира скока на тока.

„Преди 15 дни написахме модела за намаляване на тока. Сега 10 милиона лева отиват във ВЕИ-та. Вместо да крадат 100 милиона от разликата, както каза Велев, ние дадохме модела и приключват с високите цени, но няма от къде да крадат тогава", заяви Борисов.

По повод ваксинацията, проф. Рачев заяви, че не само изпуснато лятото, но и личният пример. Световни лидери показаха на целия свят как се имунизират, докато у нас това почти го няма.

„Нямаме никаква стратегия за ваксинацията, докато другите страни опитаха всякакви мерки и подействаха. А ние имаме здравен министър, който е антиваксър“, подчерта Алибегов. Той допълни, че никога не е имало каквато и да е възможност да се вземат кредити от ББР, както бяха обявили от служебното правителство.

В края на срещата Борисов получи програма от туристическия бранш, в която те обясняват какво искат да се изпълни в рамките на 100 дни, за да може да се възстановят по-бързо от кризата.  


Етикети Бойко Борисов,

Топ новини

виж още

Актуална тема