Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Наговориха се лъжи за управлението ни, инфраструктура за газ има (ВИДЕО)

Политика

Борисов: Наговориха се лъжи за управлението ни, инфраструктура за газ има (ВИДЕО)

Борисов: Наговориха се лъжи за управлението ни, инфраструктура за газ има (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

„След година видяха каква голяма инфраструктура сме построили. Имаме 100% диверсификация - което и Асен Василев отчете“, това заяви лидерът на ГЕРБ по време на брифинг в централата на партията.

„Наговориха се лъжи за управлението ни, но инфраструктура за газ има“, подчерта още той.

„50 милиарда лева е чистата печалба - 100% отива при българите. Това е истината“, категоричен беше бившият премиер.

„Василев и Нинова на две коренно различни позиции за газа. На кого да вярвам.“, попита Борисов като припомни изказвания на вицепремиерите от последните дни.  

По думите му от последния брифинг си е проличало, че не само не се харесват, но дори се мразят.

„България е на 100% диверсифицирана“, категорично заяви Жечо Станков.

Той обори и думите, че България не била диверсифицирана и нямала алтернативни доставки на газ.

„От 27 април България няма доставка на газ. Какво означава, ако това беше вярно? Много заводи щяха да спрат, домакинствата нямаше да получават газ. Какво се случва обаче? Само от връзката при Сидирокастро България може да доставя цялото количество, което е нужно на България“, обясни той.

„20% от новата връзка за LNG с Гърция е на българския народ. Новите компресори, газовите връзки, има и паркомясто на българите на този терминал. Имаме 20% собственост на този терминал за газ и резервирано паркомясто“, уточни енергийният експерт.

Според Жечо Станков управляващите взаимно си противоречат – „уж нямаме диверсификация, а пък доставките на газ не са спрени“.

„80% от компресорните станции в Югоизточна Европа са на територията на България. Спрат ли компресорите в България, газ в Европа няма да има“, разкри той.

Според Борисов само от тези 2,1 млрд. лв. 350 млн. са за най-добрите американски компресори, които да разпределят газа към Европа.

„Всички компресори бяха руски и бутаха само в посока Турция, Гърция и Македония. За 5 години ги подменихме с реверсивни компресори, които могат и да смучат“, обясни лидерът на ГЕРБ.

„Асен Василев затова сега от Брюксел е толкова весел, защото всичко му е построено“, заяви Бойко Борисов.

„Втората най-опашата лъжа е 12 години забавено строителство на газовата връзка. Те пропускат факта, че нямаше какво да тече по тази връзка, тъй като нямаше какво да стига до нея“, допълни народният представител Жечо Станков.

Борисов коментира разгневено и на изказване на депутата от „Демократична България“ Мартин Димитров, който коментирал как искал още през 2009 г. Борисов да започне да строи газовата връзка.

„Къде да строим? В пустошта ли? Какво си ми казал, ти мълчеше като риба. Много силни станахте, няма да ви прощавам повече. Идваше и навеждаше глава“, припомни бившия премиер.

„Тогава нямаше тръби, нямаше газ, ама ние е трябвало да строим газова връзка, така ли“, попита Жечо Станков.

„Няма да е готов юни. Ноември дай боже да потече, но гърците трябва да правят компресори“, добави Борисов.

 Жечо Станков обясни лъжа три - че България ползва само руски газ. 2019 г. благодарение на входа успяхме да договорим 40% по-добра цена, след като внесохме втечнен газ от САЩ, Катар.

 Бившият енергиен министър Теменужка Петкова добави, че лъжите не са малко.

„Например, че България е доставяла газ само от Русия. Оставяли сме газ, включително и от САЩ. Без да ползваме частни фирми, доставихме половин милиард кубични метра втечнен природен газ през Кулата-Сидерокастро“, допълни тя.

 От ГЕРБ продължиха да обясняват: „Следващата лъжа е свързана с Балкански поток. Той беше изграден с решение на Народното събрание. Когато някой казва ГЕРБ реализира този проект в услуга на някой, не познава фактите или лъже. Той е реализиран при стриктно спазване на правилата на ЕС. Нямахме никакви забележки. Лъжа е, че липсва свързаност между мрежата на Булгартрансгаз и Балкански поток. Друга лъжа е, че той е построен с парите на данъкоплатците. Проектът е реализиран изцяло със средства на „Булгартрансгаз“ и привлечени средства. Без лев от държавния бюджет.“, обясни Теменужка Петкова.

Борисов коментира, че в Чирен хранилището е на 18%, не на 85 и това ще доведе до поводи за „нови далавери“.

Лидерът на ГЕРБ отговори на въпрос за гласуването. По думите му трябва да промени и контролът.

„Трябва да има контрол. Трябваше им на изборите някой на бие ГЕРБ. Това търсеха“, обясни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ попита кой е допуснал хранилището в Чирен да е запълнено на 18%.

 „Имаме енергийна и газова борса, те казват дайте оферта. МЕТ вече е резервираме капацитета, не могат да допуснат друга фирма да се намеси“, продължи Делян Добрев.

„ГЕРБ е заявил подкрепа да подпомогне Украйна. Смешно е, че ще правят извънредно заседание, когато има редовно - четвъртък. Имаме шанс да се откачим от Газпром, но трябва да махнем посредниците. Директно държава с държава, държава с производител. Имат пълна ни подкрепа и рядък шанс да се откъснем от агресора Путин. Сега ние пак ще купуваме руски газ, но през посредници, така ще се върне цялата схема. Откъсваме се от „Газпром“, но с директни договори. Ако искат да работят честно, имаме рядък шанс да се откъснем от руската зависимост“, допълни Борисов.

„От 1-2 дни съм по-притеснен за войната. Като гледам решението на Германия, САЩ да изпратят тежко оръжие за Украйна, четох какво са писали медиите в навечерието на Втората световна война.“, допълни лидерът на ГЕРБ.

„Трябва да сме плътно до западния свят и плътно да се включим в помощта. От 1 ден сме участници чрез посредници. През посредници отива оръжието в Украйна. Ето обединяваме се оръжието, за газа, но те искат да го правят през далавера. Не го правете. Дайте да го направим в полза на народа“, призова бившият министър-председател.

Борисов заяви, че в момента страната ни има златен шанс да сключи договори на ниски цени за газ от Русия и САЩ. По-думите му сега трябва да използва времето докато всички се карат, да се договорят по-добри цени.

На журналистически въпрос за отношенията между президента и управляващите той отговори така:

„Когато отрочетата кажат на баща си, че е позор. Тези, които той ги взе, никому неизвестни и им даде цялата власт, и го нарекат позор, аз няма да коментирам това.“

Още от брифинга на ГЕРБ вижте във видеото:


Топ новини

виж още
Актуална тема