Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Не може да оставим финансовата стабилност и бюджета на поредно служебно правителство

Политика

Борисов: Не може да оставим финансовата стабилност и бюджета на поредно служебно правителство

Борисов: Не може да оставим финансовата стабилност и бюджета на поредно служебно правителство - Tribune.bg

Единственият шанс да се случи нещо добро е да подкрепим мандата на ПП-ДБ, каза лидерът на ГЕРБ

„Трудно е, защото всеки от нас носи тежести. Аз искам до всеки наш избирател и областен ръководител да разбере: Единственият шанс да се случи нещо добро в България е да подкрепим втория мандат на ПП и ДБ. Да, принадлежеше ни премиерът да е наш. Но егото ни по-важно ли е от бъдещето на България? - това попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на ГЕРБ.

Той поясни, че са се разбрали за 1 година и половина като има кога да се мразят и да карат. „Много трудно решение за тях и за нас. Отговорност за държавата е по-важна. Нека казват, че „съм се навел“, заяви Борисов. Той даде да се разбере, че и 5% да имат подкрепа на следващите избори, ще са истинска центристка дясна европейска партия, която прави съдебна реформа, борба с корупцията, растеж, повишаване на доходите и благосъстояние. Това е правилният курс, даде да се разбере лидерът на ГЕРБ.

Обясни, че е чул какво ли не - че е предал, разцепил и разтурил ГЕРБ. „Нито те са предали някого, нито ние сме предали някого. Това е, което изисква интересът на народа“, каза Борисов и поиска от тях това послание да стигне до всичките им избиратели - във всеки град и село.

Той благодари на ИТН и ДПС, че са се ангажирали с правителство, но не на всяка цена. Благодари и на Мария Габриел, че не е отишла на Г-7 – „Тя си подаде оставката и застана до нас. Изигра огромна роля в следващите ни действия, огромна евроатлантическа подкрепа“, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Пет ангели да слязат от небето, от 116 да станат до 121 - аз мога от сега да ви напиша заглавията: „Купиха“, „Продадоха се“, „Уйдурма“, „политическо инженерство по лаборатории“. Нещо, което ние сме отрекли като морал и сме го приели като морал за коалицията ни: прозрачност, чистота, публичност. Не можеше да заченем такова правителство, на което да му се сложи грях“, добави той.

Борисов обясни, че след като е говорил с ИТН и ДПС нито една от партиите не е говорила с другите партии в НС, за да търсят депутати, които да свалят кворума и правителството да мине със само 116 гласа „за“.

Той беше категорчен, че не може да се остави финансовата стабилност на хората и бюджета на поредно служебно правителство. Според него целта зад всичко е България и нейната геополитическа ориентация.

„Последните няколко дни проведохме активно срещи с лидерите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.  С тях започнахме отзад напред – те с 64 депутати не могат да направят правителство, ние със 116 депутати също не можем да съставим правителство. Следват нови избори. Дори и да се приеме някакъв бюджет, той няма да има политическа тежест, нито може по политики да бъде направен“, каза Борисов. Според него не би могло да се направи и нищо по Плана за възстановяване, съдебната и конституционната реформа или по други стратегически цели като Шенген и еврозона. Има съгласие да се върне машинният вот, но така че процесът да бъде „изчистен“, да няма зачеркване на протоколи" каза още Бойко Борисов. 

Той коментира протеста на „Възраждане“. „Не хвърляха по Руското посолство, а по Европейската комисия, която е вкарала поне 85 милиарда лева в България. А до 2030 година още 50 милиарда. И ние отиваме да я замеряме с червена боя. От нея чакаме, освен еврофондовете, но и Плана за възстановяване. Как ще балансираме финансите на България без тези пари?“, запита лидерът на ГЕРБ.

Борисов заяви, че партията е изпълнила това, което е обещала на избирателите и евроатлантическите партньори като изисквания, а именно законите на Крум Зарков. „Законът е одобрен и прегледан и вкаран с одобрението на Венецианската комисия и всички останали. Дали сме обещание и ще го изпълним до край. Всичко странно съвпада с формирането на правителство. Това го има от 2 години. Ние направихме крачка назад с ПП-ДБ. Отстъпихме и не се инатихме. Мария Габриел върна мандата, за да не се вторачват в мандатите, а целта е стабилността на държавата и кабинет с подкрепата на ЕС и НАТО“. 

Лидерът на ГЕРБ посни, че сле днешното решение на ГЕРБ и ПП-ДБ има огромна подкрепа в Европа. Той даде пример с РСМ като заяви, че ще се разберат - като гледат разградена държава си правят каквото искат, обясни Борисов. 

По думите му няма нито една тема, по която да се разминават с ПП-ДБ. Благодари на Христо Иванов, че е провел среща с ДПС, с цел да се търси конституционно мнозинство.

„Мога да поискам извинение, но съм сигурен, че постъпваме правилно и този, който вярва на ГЕРБ ще се съгласи, другото е само лошо“, обясни още Борисов. Той добави, че има 5- 6 цели, по които веднага може да се започне работа и хората да са спокойни. Може и да изчезнем, но има ли смисъл от ГЕРБ, ако няма подкрепа от Европа, САЩ. Сега трябва да сме отговорни. Няма да забият България. В бързината ми пратили две призовки в един и същи час. Или някой ми е пратил усмивка. Аз получвам хиляди SMS и връщам с усмивка“. 

Мария Габриел заяви, че първият мандат не е бил „просто върнат“. Ние бяхме групата, която с разум и отговорност доказа, че интересът на България е над партийния. Поставихме основа за бъдеще и отхвърлихме съмнения, заяви тя. Тя благодари на ДПС и ИТН за преговорите, както и за това, че са ги подкрепили за конституционната реформа. А различията им с БСП станали ясни още по време на преговорите им, което за нея е важно, защото така не се превърнали в заложници.

Повече от инфарктни преговори, от които остава това, че лидерите проявиха разум, а не емоция. С акад. Денков показахме, че можем да вървим напред, похвали се бившата еврокомисарка. Според нея днешното ѝ общо изявление с него било „историческо“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети